Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Àrea afectada pels sondeigs d'hidrocarburs a la que caldria sumar la zona de les Illes Columbretes

Ahir va votar-se al Senat espanyol una moció demanant la suspensió de les prospeccions petrolieres al Mediterrani. Tot i que aquesta va ser rebutjada per la majoria absoluta del PP, la sessió no va ser un pur tràmit. Quatre dels cinc senadors balears d’aquest partit van trencar la disciplina de vot del seu grup –per ordre expressa del president illenc José Ramón Bauzá- en anteposar els “interessos del territori als del partit”, en les seves pròpies paraules. Un fet realment extraordinari en la dinàmica política de l’Estat espanyol.

L’oposició als sondeigs ha mobilitzat especialment la societat balear i el seu Parlament les ha rebutjades de forma unànime. De fet, la iniciativa al Senat provenia del senador mallorquí i ex-president balear Francesc Antich. Un territori que viu fonamentalment del turisme, l’oposició a una costa plena de pous de petroli ha anat molt més enllà de l’estricte camp ecologista i ha mobilitzat transversalment sectors econòmics, socials i polítics enfrontats en altres temes.

Per això és normal que la premsa balear hagi estat la que més atenció ha dedicat al tema, que avui és portada a tots els rotatius insulars i a la televisió autonòmica.

El que ja sobta més és el desinterès amb que s’ha rebut la notícia als diaris de Catalunya i el País Valencià, atès que les prospeccions també n’afecten les seves costes. Ni que l’amenaça sigui menor costa d’entendre que, dels diaris de Barcelona, només l’Ara n’hagi publicat una peça mínimament elaborada, encara que aquesta estigui enfocada únicament en les Balears i sense fer ni una sola referència a la Costa Brava, també afectada per les prospeccions. A La Vanguardia només s’hi pot trobar referències als teletips d’agència que publica sistemàticament al seu web i a El Periódico, a El Punt Avui i al 324.cat ni tan sols això. Ni tan sols l’evident relació amb els recents trencament de disciplina de vot per part de diputats díscols en política catalana han fet augmentar l’interès informatiu pel tema.

Tampoc la premsa de les comarques gironines ha caigut en el fet que la votació d’ahir al Senat espanyol afectava les seves costes i no ha publicat res excepte un teletip d’EFE al Diari de Girona col·locat simptomàticament a la secció Espanya/Internacional.

País Valencià

La premsa valenciana s’ha demostrat una mica més desperta i tant Levante com Las Provincias inclouen peces pròpies i relativament destacades, però es refereixen al tema com una qüestió purament balear, sense vincular-ho a l’oposició que el tema ha despertat a la societat valenciana i de la que els mateixos diaris n’han informat repetidament.

En el cas de la capçalera de Vocento, en cap moment s’ha arribat al seguiment que van fer dels sondeigs l’hivern del 2011, quan a Madrid hi governaven els socialistes i el diari dedicava portades a les amenaces que els hidrocarburs podien tenir per a l’economia i el medi ambient valencians.

Els diaris de Castelló –la zona més directament afectada i on ha sorgit més oposició social– encara han dedicat menys espai al tema, amb un breu a El Periódico del Mediterráneo i res a Castellón al día / El Mundo.

Amb aquest desinterès és fàcil entendre perquè cap dels senadors del PP catalans o valencians  ha seguit l’exemple dels seus coreligionaris balears.