Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Sergi Garcia va ser detingut el juliol del 2012 després de participar en una protesta contra les retallades davant la seu barcelonina del PP del carrer Comte d’Urgell. Acusat de llençar pots de vidre, trencar el retrovisor d’un cotxe policial i amenaçar de mort els agents dels Mossos que custodiaven l’oficina, ell sempre va defensar, des d’un primer moment, que va ser detingut “arbitràriament” i va denunciar els policies d’apallissar-lo i maltractar-lo.

Però el cas de Garcia no va ser extraordinari per aquests fets, sinó perquè va atrevir-se a explicar la seva versió davant les càmeres i la comissió audiovisual del 15M va editar-ne un vídeo que va arribar a superar les 200.000 visites a You Tube.

La resposta del Govern va ser demanar-ne formalment la prohibició, al·legant que era “difamatori” i que posava en risc la seguretat dels agents als quals se’ls veien les cares. Tot i que en un primer moment You Tube va retirar el documental i diverses webs van haver de seguir-ne l’exemple a causa dels requeriments legals rebuts, la decisió va acabar provocant un autèntic “efecte Streisand” i en va multiplicar l’impacte i difusió. El cas va arribar a ser tendència dominant sota l’etiqueta #CIUcensura. Avui en dia el vídeo és perfectament accessible fins i tot des de You Tube mateix.

Però un cop passat el moment d’interès mediàtic, el via crucis de Sergi Garcia va continuar. La seva denúncia contra els Mossos d’Esquadra va ser arxivada, mentre que el seu judici va celebrar-se aquest 5 de maig amb l’única cobertura mediàtica d’El País. Ara està pendent de la sentència que el fiscal va demanar que fos d’un any i mig de presó per un delicte d’atemptat a l’autoritat i dues faltes de danys.

Garcia està convençut que denunciar els fets el va perjudicar, però assegura convençut que “tot i el desgast, tornaria a fer-ho, ja que és el més correcte”. La prova de les seves paraules arriba quan explica que va ser acusat d’haver pujat personalment el polèmic vídeo a internet en el que probablement sigui una de les poques causes obertes per participar com a testimoni en un document periodístic. Una denúncia que –segons la seva advocada- té “poc recorregut”.

El cas de Sergi Garcia va despertar l’interès d’Amnistia Internacional, que va citar-lo en el seu darrer informe sobre la situació dels drets humans a l’Estat espanyol.