Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Entrevista a Manel Castañeda, president de la Comissió Promotora de la Iniciativa Popular Legislativa (ILP) per recuperar una ràdio televisió pública en valencià.

Pot fer-se una valoració de la ILP tot i que només hagin passat tres setmanes que s’iniciessin les recollides de signatures?

Sí i és extraordinària. L’inici va ser en plenes festes de Pasqua, amb les dificultats que açò comporta i va ser tota una explosió i encara continua amb una demanda constant de material i fulls de signatures.

Encara no tenim números provisionals. El divendres vinent [23 de maig] farem un acte amb els 400 fedataris on comptarem totes les signatures recollides durant el primer mes i ho sabrem. Vull ser prudent, però la sensació que tinc és que si no arribem ja al mínim legal de 50.000 firmes ens hi acostarem.

Tot i això penseu esgotar el termini legal fins al 4 d’agost?

Sí, pensem esgotar els terminis i les soles de les sabates. Treballarem fins l’últim dia per portar el debat sobre la necessitat d’una televisió pública en valencià a totes les comarques i tots els pobles. Com més signatures aconseguim més pressió tindran els diputats a l’hora de votar i els costarà més negar que hi ha una demanda social real.

Una de les crítiques habituals a les ILP és que són molt costoses de tirar endavant i després les majories parlamentàries són les que són…

No ens fa gens de por que el PP ens puga tombar la ILP. Quan la presentem anirem a Les Corts a dir la nostra i els partits, tots, s’hauran de mullar. I un rebuig frontal tindrà un clar cost polític.

Però més enllà d’aquesta demanda concreta, tenim dos objectius més de fons: El primer demostrar que hi ha una demanda real, potent i majoritària d’una RTV en valencià i que aquesta s’ha d’atendre. El segon és condicionar els partits de cara a la nova legislatura, fer-los saber que han de complir les promeses que estan fent.

Canal 9 tenia també moltes crítiques. Això us ho trobeu quan parleu amb la gent?

Sí, moltes vegades ens diuen: “però que no siga com abans”. Clar que no! El text de la ILP deixa ben clar que es tracta de fer un mitjà plural, independent, de qualitat i en valencià. Som els primers en no voler tornar al model anterior.

 

Presentació de la ILP amb els seus fedataris el 30 d’abril

Ja fa uns anys va fer-se una ILP per demanar el retorn de TV3 que va aconseguir el suport gens menyspreable del 12% de l’electorat valencià. Penseu que podeu superar aquesta xifra? Esteu arribant a altres sectors socials diferents?

Jo veig que estem desbordant els espais tradicionals d’oposició al PP. Anem als mercats dels pobles i les senyores majoris fan cua per signar. Açò amb TV3 no passava per que aquesta era una demanda que no arribava a aquest tipus de públic.

Aquesta és una causa transversal que mobilitza sectors molt diversos i per açò crec que al PP els està molestant especialment.