Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Fotografia: Dolors Pena / Directa

Com “Efecte Streisand” es coneix aquell acte de censura que té com a resultat que aquella informació que volia amagar-se acaba tenint més ressò que no pas originalment. Doncs això és el que li ha passat en certa manera al Multireferèndum.

La iniciativa de diferents moviments socials i entitats que pretenia reforçar la democràcia participativa amb una consulta simbòlica sobre diferents temes com els transgènics, el pagament del deute il·legítim de la Generalitat, el control de les empreses d’energia i el l’obligació de referèndums vinculants per a les ILP havia passat fins ara força desapercebuda als mitjans.

A més d’alguna premsa digital o alternativa que sí n’havia fet un seguiment una mica més acurat, els grans mitjans hi havien passat més aviat de puntetes. Dels diaris impresos a Barcelona,  Ara i El Periódico havien explicat la iniciativa amb reportatges mínimament desenvolupats i només El Punt Avui n’havia fet una mica més de seguiment. Per la seva banda La Vanguardia s’havia limitat a publicar al seu portal els diferents teletips d’agència, la majoria vinculats a accions locals de l’organització i l’Ara ni tan sols això, amb cap resposta sobre “Multireferèndum” al seu cercador. Entre els digitals, el 324.cat va informar-ne de la presentació i Nació Digital no n’havia publicat res.

Arran de la prohibició de la Junta Electoral –a petició de partits com PP, PSOE, Vox, UPyD i Cilus- de realitzar l’acte durant la jornada de reflexió i de votació en entendre que pot “exercir influència en els electors” la pràctica totalitat de mitjans s’han tornat a fer ressò de la iniciativa quan ja era més que probable que no se’n tornés a parlar, amb sort, fins un cop ja finalitzada.

A més la notícia s’ha colat en l’agenda de la campanya electoral, pel que, per exemple, ha arribat a les portades digitals de diaris com La Vanguardia o l’Ara, que fins ara havien mostrat poc interès en el tema. Per la seva banda El Periódico dedica un espai destacat a un article d’opinió de Miquel Carrillo, un dels impulsors del Multireferèndum.

Per ara ja hi ha més de 300 taules inscrites que estan creixent per moments per poder votar el cap de setmana del 24 i 25 de maig i ja fa dies que es pot exercit el vot anticipat. Per ara els organitzadors han anunciat el seu recurs a la decisió de la Junta Electoral i en tot cas han avançat que “no desconvocaran”.