Nota trista sobre el gran Guillem Cifré

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Quin dies vivim que m’apesaren.

Ploro la tristíssima mort d’en Guillem Cifré (Barcelona, 1952-2014), excel·lent ninotaire i historietista, i millor ésser humà, que va morir el passat divendres 16 de maig a l’hospital de Sant Pau, després  que, fa un mes i mig, li aparegués un càncer de definició encara avui ignota.

El vaig conèixer als primers anys vuitanta quan, des de la direcció del «Dominical» en català del Diario de Barcelona (a l’anomenada època autogestionària), vaig apostar per donar un impuls a l’historietisme gràfic, que també va gaudir del suport d’en Ferreres o en Porredon i molts altres il·lustradors (i que més endavant tindria continuïtat en la primera i efímera revista d’historieta gràfica catalana, L’Arlot, que editava El Llamp i que va dirigir Joaquim Auladell).

Va ser en aquesta època que vaig descobrir que alguns ninotaires expressaven opinió a través de les seves il·lustracions, i mentre alguns (com el gran Miquel Ferreres) ho feien i ho fan brillantment de l’abassegadora realitat que traspuen els propis mitjans i l’agenda polític, en Cifré hi expressava un pensament únic, propi, sardònicament surrealista, que també va transmetres en algunes portades de la reedició de la revista Userda.

Amb en Cifré, que era un home de pensament brillant –tal com es trasllueix en la seva obra (vegeu-ne algunes mostres), com a pares també vam coincidir a l’Escola del Mar del Guinardó i en tantes altres aventures que ara, de cop i volta, s’han acabat sobtadament. Ens queda la seva obra i la consciència de la seva bonhomia.

Podeu veure’n dues bones semblances, l’una firmada per Juan Bufill a La Vanguardia i l’altra de Lluís Llort a El Punt Avui.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.