Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Portades d'El País del 7 de maig i d'avui

Un altre cop les enquestes han estat un dels titulars d’uns resultats electorals per les seves monumentals errades. Cap dels sondeigs publicats va saber avançar el profund desgast del bipartidisme –que per primera vegada baixa del 50% dels vots emesos- ni l’explosió de Podem, encara que és possible que aquesta segona dada fos més difícil de trobar en no haver-hi record de vot per a una formació que es presentava per primera vegada.

Però hi ha una empresa d’enquestes que sembla que hagi decidit fer-ho malament de forma expressa: Metroscopia, del Grupo Prisa i autora de les enquestes que publica El País.

A l’igual que la resta d’instituts demoscòpics, els seus sondeigs van augurar un vot molt igualat entre PP i PSOE, que junts sumarien més del 60% a més de sobrerepresentar els resultats d’Esquerra unida i UPyD –que han tret menys del que es pensava- i infrarepresentar els de Podem i Ciutadans –sense record previ de vot i que han crescut a costa de les expectatives dels dos anteriors.

 

 

 

 

 

Però el més curiós de tot és quan es busca el Baròmetre electoral de Metroscopia publicat per El País l’agost de 2013 s’assemblava bastant més als resultats actuals que els que va publicar una setmana abans dels actuals comicis. Llavors, els seus sondeigs mostraven una tendència a la baixa dels dos principals partits espanyols que junts sumaven a penes el 45% dels vots. Llavors Esquerra Unida obtenia un 16% d’intenció de vot –només un pèl per sota dels actuals resultats d’EU i Podem sumats- i UPyd un 11%, un punt i mig més del que han tret finalment conjuntament amb Ciutadans. Tot això amb una previsió de participació del 50%.

 

 

 

Llavors, al Baròmetre del mes següent –setembre 2013- Metroscopia va decidir sense explicar-ne mai el mètode de càlcul que la participació no baixaria, en cap cas, del 60% i que aquests 10 punts es repartirien entre el PP i el PSOE. Des de llavors, les previsions del bipartidisme mai han baixat del 60% segons les diferents enquestes publicades a El País, que a més va començar a publicar les sèries prenent com a referència les dades de setembre, per tal d’evitar que es notés la sobtada pujada dels dos grans partits.

Encara que aquestes són unes eleccions europees, amb patrons de participació i vot molt diferents a unes espanyoles, el resultat definitiu s’assembla molt més als càlculs que feia Metroscopia fins l’agost de 2013 que a posteriori –i que de fet va copiar mimèticament en els sondeigs que publicava específicament per aquests comicis.

Així, si fa tres setmanes es podia permetre de publicar en portada que “El bipartidisme recupera vigor davant les eleccions europees”, avui mateix ha de reconèixer que “perd el bipartidisme”.