Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Lamentablement cada cop són més les vegades que cal informar dels atacs a informadors en casos d’avalots o càrregues policials en manifestacions i protestes. El desallotjament de Can Vies n’ha tornat a ser un exemple, amb apedregament de periodistes i l’incendi d’una unitat mòbil de TV3 per part d’encaputxats procedents de la manifestació. També van reproduir-se els cops de porra d’agents antiavalots, una xacra que no sembla que hi hagi cap braçalet, jupetí ni fórmula identificadora que sembli capaç d’aturar.

Però durant els avalots d’ahir va produir-se un fet encara més greu que supera les agressions a periodistes en el carrer que podrien arribar a explicar-se enmig de “l’escalfor dels enfrontaments”. L’intent d’assalt per part de Mossos d’Esquadra de la redacció de La Directa suposa un salt qualitatiu i probablement sigui l’atac més greu contra un mitjà de comunicació succeït a l’Estat espanyol en els darrers 30 anys.

Segons la versió de La Directa –el cos policial no n’ha ofert cap de pròpia- alguns agents van intentar accedir a les seves oficines mentre s’hi celebrava un consell de redacció sense que hi hagués cap fet violent o delictiu en aquells moments en el carrer que ho pogués justificar. Des de dins va intentar impedir-ho accionant el dispositiu automàtic de la persiana, però els policies van forçar-la per impedir-ho. En veure que la porta romania tancada van colpejar el vidre amb les porres fins a trencar-lo i a resultes d’això va resultar ferit amb talls a la cara un col·laborador del setmanari. Finalment els antiavalots van retirar-se renunciant a forçar la porta.

Deu minuts després, mentre un nombrós grup de periodistes –molts perfectament identificats amb els jupetins reglamentaris- es concentrava davant la porta de la seu de La Directa per buscar recer dels enfrontaments, una nova unitat d’antiavalots hi va carregar en contra, pel que van haver de refugiar-se a la redacció. De resultes, almenys una reportera de la Cadena Ser va ser contusionada. Un vídeo corrobora gràficament aquesta versió dels fets.

 

Finalment l’antic periodista de La Directa i actual diputat de la CUP, David Fernàndez, va haver de fer guàrdia davant la redacció per tal de protegir-la.

Un intent d’assalt preparat?

Costa de creure que una policia democràtica ataqui de forma premeditada un mitjà de comunicació sense cap tipus d’ordre judicial.

En els darrers anys, però, La Directa s’ha especialitzat en la investigació dels abusos policials, destacant en la publicació dels àudios interns de les unitats que van desallotjar la Plaça Catalunya d”indignats’ el 27 de maig de 2011 i la prova que Esther Quintana havia estat ferida per una bala de goma.

Per contra no és la primera vegada que aquest setmanari o els seus treballadors tenen problemes amb els Mossos d’Esquadra. Per exemple la seva activitat digital va ser monitoritzada pel Cesicat per petició policial, tres agents van ser jutjats per assetjament a un fotògraf de La Directa el 2010 i dos dels seus redactors van ser absolts d’una denúncia per insultar un agent el mateix any.

Precisament David Fernàndez va informar el 2012 que en un discurs del Dia de les Esquadres, el comissari de coordinació territorial dels Mossos d’Esquadra, David Piqué, va referir-se presumptament a La Directa en afirmar que “els anirem a buscar i ja es poden amagar on vulguin que els trobarem. Sigui en una cova o en una claveguera que és on s’amaguen les rates. Tampoc els servirà protegir-se darrera unes sigles o una associació o una caputxa o una assemblea que no representa a ningú o una revista”.

Dos anys després aquestes paraules són una trista realitat.

Actualització: TV3 i La Directa no van ser els únics mitjans de comunicació atacats ahir. Can Vies acollia la redacció de la revista del barri de Sants, La Burxa, des de 1998. Una publicació modesta sense capacitat de pagar el lloguer d’un local i que ara ha quedat sense espai de treball.