Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La xifra d’assistència a les manifestacions és una de les dades més habitualment manipulades i a banda d’haver desistit ja fa anys a oferir càlculs fiables propis, la majoria de mitjans aprofiten per inflar o menystenir manifestants segons si la convocatòria coincideix ideològicament amb la seva línia editorial.

El problema és quan s’exagera massa –en una línia o una altra,- ja que fàcilment poden donar-se casos de ridícul i vergonya aliena.

Això és el que li ha passat als diaris que van assegurar que a les concentracions en favor de la unitat de l’Estat espanyol convocades a la plaça Catalunya de Barcelona hi havien assistit desenes de milers de persones. Un espai i unes xifres molt fàcilment comparables amb la que va realitzar-se ahir a favor de la república i la independència i que, segons els mateixos diaris, va tenir molta menys assistència.

El cas més clamorós és segurament La Razón. La capçalera de Planeta va assegurar el 2012 que a la plaça Catalunya s’hi havien encabit 65.000 persones. L’any següent va incrementar l’aposta i va apujar-les al doble, tot i que l’espai que ocupava la concentració era més o menys el mateix. Avui en canvi ho redueix a “milers de persones” sense especificar, però evidentment ni el to ni la importància que se li dóna a la notícia fa pensar en una “històrica manifestació” i ni tan sols en una xifra mínimament rellevant.

ABC, que el 2012 també va parlar de 65.000 persones –la xifra havia estat facilitada per la Delegació del Govern espanyol a Catalunya, però els diaris se la van fer seva en no incloure la font en els titulars- i el 2013, tot i no parlar de xifres, la va descriure com “un clamor”. Avui, igual que La Razón, es limita a parlar de “milers de persones” en una peça diluïda en els especials sobre l’abdicació i resumida en dos paràgrafs entre les concentracions republicanes de Madrid i Pamplona.

Però no només des de Madrid. La Vanguardia també va destacar en portada les concentracions unionistes del Dia de la Hispanitat, encara que de forma més cauta. El 2012 va publicar també la xifra de 65.000 assistents, però assenyalant la font i contraposant-la a les 6.000 que va oferir la Guàrdia Urbana. El 2013, però, sí que va atrevir-se a parlar de “desenes de milers de persones” manifestant-se contra la independència. Avui, en canvi, només ha ofert només la xifra de la Guàrdia Urbana: 5.000 persones.

Cap d’aquests diaris ha destacat les concentracions republicanes a la seva portada d’avui.