Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El conflicte ucraïnès empitjora per moments i cada cop pren una dimensió de guerra oberta entre el nou govern de Kíev i la població russòfona de l’est i el sud del país. La intervenció directa de l’exèrcit podria haver causat només els darrers dies fins a 181 morts i molts més ferits i, segons informa premsa internacional, hi ha hagut intensos combats a Donetsk inclosos bombardeigs aeris i amb artilleria pesada que haurien afectat instal·lacions civils.

A pesar que la situació és molt més greu que durant les mobilitzacions al centre de Kiev del desembre passat o després de la caiguda del president Ianukòvitx al febrer, aquest cop la notícia a penes ha estat seguida pels mitjans catalans o espanyols i, en cap cas ha arribat a protagonitzar portades o obrir informatius.

L’abdicació reial de dilluns podria, en part explicar, aquesta relegació sobtada, però només parcialment, ja que els combats ja havien començat els últims dies de maig.

Des de Mèdia.cat ja va analitzar-se la clara presa de posició del conjunt de mitjans a favor de les protestes conegudes com EuroMaidan al llarg dels últims mesos de 2013 i principis del 2014, i com aquesta simpatia s’havia traslladat a una defensa de les noves autoritats en el seu enfrontament amb els moviments independentistes o federalistes russòfons a l’est i sud del país.

Ara, aquest biaix pro-Kiev sembla prendre forma d’una “apagada informativa” que impediria informar-se sobre si realment s’estan produint atacs indiscriminats contra la població civil, tal i com es denuncia des dels mitjans russos o bé es tracta d’una invasió russa camuflada, segons es pregunten els mitjans occidentals.