Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Bertran Cazolra / La Directa

Arran dels avalots que van seguir el desallotjament de Can Vies durant la setmana passada va tornar el debat sobre el grau de responsabilitat dels mitjans en els actes de violència, en donar-los un excessiu protagonisme informatiu front d’altres formes de protesta pacífica. Sense anar més lluny, ahir mateix hi reflexionava Roger Vilalta –periodista i veí de Sants- des d’aquest mateix observatori.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Fins a quin punt és certa aquesta acusació i quina relació hi té amb el fet que hi ha més o menys accions violentes és un debat complex i que ve de lluny i que escapa a l’abast d’aquesta anàlisi.

En canvi, és molt més senzill copsar com les mostres de solidaritat amb Sergi Rubia –únic empresonat pels incidents de Sants- han deixat de ser notícia un cop s’ha apagat els últims contenidors incendiats.

El fet que Rubia sigui un membre de la Colla de Castellers de Barcelona i que el seu entorn estigui convençut de la seva innocència i de la desproporció d’una mesura com la presó preventiva ha fet que s’hagi generat un important moviment de solidaritat vers el seu cas.

El món casteller s’ha mobilitzat de diferents formes: tractant de fer un pilar davant la presó de Can Brians on Rubia està tancat, la recollida de milers de signatures o la incorporació de cintes vermelles als braços de molts castellers en les seves actuacions del passat cap de setmana. Ha estat especialment intensa la implicació de les colles de Sants i Barcelona, que han pujat pilars, emès comunicats i editat un vídeo on mostren el total suport de la colla al seu membre empresonat. Aquest cap de setmana, quan se celebren els actes centrals del 45è aniversari dels vermells, s’espera que aquestes mostres de solidaritat vagin a més.

Però aquestes mostres de solidaritat a penes han estat recollides pels mitjans a excepció dels alternatius i dels que estan especialitzats en seguir el món casteller. Només el programa La Segona Hora de RAC1 va recollir aquesta campanya en un programa en que convidava els Castellers de Barcelona per parlar, precisament, del seu aniversari.

La poca informació destinada a explicar la versió de l’advocada i família de Rubia tampoc ha fet cap referència a aquesta solidaritat castellera, limitant la cobertura a l’entorn més íntim de l’empresonat, el que genera una imatge d’aïllament del cas. Un seguiment que ha causat malestar en l’etorn més proper a Rubia, tal i com han explicat a Mèdia.cat.

El desinterès per aquesta mobilització del món casteller es fa més palès quan es compara amb la cobertura que ha rebut la iniciativa d’un grup de veïns de Sants per demanar a l’Ajuntament que “faci complir la llei als membres de Can Vies” tot hi haver rebut el suport de tan sols un centenar de signatures.