Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Avui és el 36è dia que el professor d’institut mallorquí Jaume Sastre porta sense menjar en una protesta contra els atacs a l’ensenyament en català a les Balears.

La seva lluita ha estat acompanyada d’una important mobilització ciutadana arreu dels Països Catalans, incloent una massiva encesa d’espelmes a una cinquantena de municipis balears –a més de Barcelona,- dejunis solidaris o manifestacions virtuals, com la que va utilitzar l’etiqueta #Bauzádimissió fa sols tres dies. A més Sastre ha rebut mostres de solidaritat de milers de ciutadans anònims i nombroses entitats i personalitats del món de la cultura, la comunitat educativa, la societat civil i la política, no sols dels Països Catalans, sinó també internacionals, tal i com pot anar-se seguint des dels blogs i els perfils a les xarxes socials que en difonen el cas. També se n’han fet ressò la gran majoria de mitjans balears i també els que són en català de fora de les Illes.

Tots? Nombrosos internautes –alguns lectors de Mèdia.cat- s’han queixat del silenciament del cas a TV3. En 36 dies només n’hi ha hagut dues referències –fins on ha pogut trobar Mèdia.cat- a la televisió pública catalana. El 31 de maig el Telenotícies va cobrir la mobilització del Dia per la Llengua dedicat precisament a Sastre i en va informar per primer cop. I aquest dilluns passat la tertúlia de tarda del programa Divendres va fer menció de la vaga de fam i el conjunt de tertulians presents van mostrar la seva solidaritat amb Sastre.

Avui a la nit, el programa PuntCat estarà dedicat a l’educació i està prevista una connexió amb la Casa Llarga, des d’on Sastre manté la seva protesta. Dues úniques mencions en 36 dies –i ambdues quan la vaga ja superava els 30 dies- que des de l’entorn de Sastre s’han vist clarament insuficients.

Tampoc la resta de mitjans de la CCMA han fet una cobertura massa exhaustiva de la història. El portal digital 324.cat només ha publicat quatre notícies i no ha cobert algunes de les accions més importants, com l’encesa d’espelmes. En comparació, el cercador de l’Ara ofereix 17 resultats diferents i el d’El Punt Avui 14.

Per la seva banda Catalunya Ràdio ha estat una mica més exhaustiva i s’hi poden trobar fins a cinc referències al seu cercador inclosa una entrevista a Sastre.

Actualització: Una lectora ens informa que el Telenotícies Migdia del 20 de maig també va informar de la vaga de fam de Jaume Sastre.