Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Divendres la plataforma de denúncia ciutadana Filtrala publicava alguns dels compromisos secrets de l’Associació Transatlàntica pel Comerç i la Inversió (ACTI o TTIP, segons les seves sigles angleses, com és més coneguda), entre la Unió Europea i els EUA. Segons els documents filtrats la Unió Europea ha llistat els camps en els quals està disposada a negociar una flexibilització de les normatives de protecció i s’hi inclouen serveis públics com l’educació, la sanitat o l’aigua potable.

Filtrala –igual que Wikileaks- és una eina informàtica que permet als ciutadans que creguin tenir al seu abast informació secreta que pot afectar el funcionament bàsic de la democràcia o el benestar de la ciutadania, filtrar-la de forma segura i anònima. La informació que hi arriba és gestionada per quatre mitjans de forma cooperativa: ElDiario.es, La Marea, Diagonal i Mongolia.

Naturalment aquests mitjans van els primers a publicar l’exclusiva el mateix divendres, però 72 hores més tard, a penes segueixen sent els únics a fer-se ressò d’una documentació que en sols pocs mesos pot significar importants canvis en molts aspectes de la nostra vida quotidiana. La notícia només ha estat possible trobar-la en blogs i alguns digitals, però no a cap gran mitjà, tot i que en alguns casos sí als seus blogs associats.

En canvi el Financial Times sí va dedicar la seva portada de l’edició digital del divendres a aquest assumpte.

El desinterès mediàtic pel TTIP –que fa mesos que es negocia- ja ve de lluny i va ser analitzat per Mèdia.cat el passat octubre.

Un silenciament que no només es circumscriu a les darreres filtracions. Fa només una setmana el Partit de l’Esquerra Europea –al que al nostre país pertanyen Esquerra Unida, EUiA i Podem- va anunciar l’inici d’una campanya continental contra el TTIP. A pesar que les principals agències de notícies van recollir la informació i van publicar-ne el teletip, aquest no ha tingut pràcticament cap ressò.