Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Des de fa quasi dos anys 14 de les 18 demarcacions de la TDT locals valenciana emeten des de la il·legalitat. El setembre del 2012 el Tribunal Suprem espanyol les va anul·lar per un defecte de forma en el procés de concessió, però la sentència mai s’ha aplicat i les televisions –la majoria d’elles pertanyents a grups mediàtics propers al PP- segueixen emetent sense problemes. En aquest període s’han suspès les emissions valencianes de TV3 i Catalunya Ràdio i s’ha tancat Gandia TV per “no tenir la llicència regularitzada”.

Ara, a més, aquesta il·legalitat serveix com a excusa per a justificar-ne una altra de més antiga. Tal com ja va informar Mèdia.cat en el seu moment, la majoria de les televisions que emeten amb una llicència local al País Valencià ho fan vulnerant diverses condicions de la mateixa. Les més comunes són tenir una programació del 25% en valencià, un mínim de producció pròpia i no limitar-se a encadenar les emissions d’un canal autonòmic o estatal.

Doncs segons va explicar ahir a Les Corts la secretària de Presidència, Cristina Macías, el Consell “no pot exigir el compliment” dels plecs per trobar-se aquestes llicències en “una situació de transitorietat”. L’explicació de Macías va venir en resposta a una pregunta parlamentària del diputat d’EU Ignacio Blanco i també va incloure l’explicació que “davant la limitació de mitjans s’ha prioritzat la sanció d’emissions sense llicència”.

Els arguments de Macías van oblidar que les citades televisions van estar set anys –des de la concessió de les llicències el 2005 fins a la seva anul·lació judicial el 2012- emetent sense complir els plecs de condicions i durant aquest temps tampoc se lis va obrir cap tipus d’expedient. I tampoc va explicar perquè el Consell necessita dos anys per a complir una sentència judicial.