Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

1. Assistència: Tots els comentaristes han repetit una i altra vegada l’èxit de convocatòria de l’acte de coronació i els milers i milers de persones que “han omplert els carrers de Madrid”. En realitat les mateixes imatges aèries de les televisions mostren un gruix de no més de tres fileres de persones, i potser per això s’ha evitat fer-ne profusió. A les preses a peu de carrer era fàcil veure la gent corrent per canviar d’ubicació i veure més d’una vegada el cotxe reial, pel que és fàcil pensar que molta es comptaria més d’una vegada.

Unes altres imatges mostren que ni tan sols s’ha omplert totalment la Plaça d’Orient. Considerar aquestes xifres un èxit d’assistència i una mostra del suport popular a la monarquia és més un acte de fe que una anàlisi objectiva.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

2. Hores d’espera: També s’ha comentat l’esforç de la gent que “portava hores esperant sota el sol” per veure la desfilada en primera fila. Les xarxes socials, però, s’han omplert d’imatges que mostraven com poc temps abans del passeig els carrers es trobaven pràcticament buits.

3. Manca de banderes republicanes: Els comentaris més cínics han estat els que destacaven la manca de banderes republicanes en el recorregut, quan aquestes havien estat prohibides en una acció jurídicament molt qüestionable. L’únic moment en que els tertulians d’Antena 3 s’han referit a aquesta prohibició ha estat per justificar-la de forma unànime.

4. Balcons uniformes: De fet, la censura als símbols republicans espanyols ha arribat als balcons, nombrosos piuladors informaven que la policia havia obligat a retirar banderes tricolors i pancartes crítiques amb la monarquia dels balcons del recorregut reial.

@CGTAytoMadrid: La policía ordena la retirada de una pancarta en contra de la Monarquía, de un local.. pic.twitter.com/JEp5Q9qRq4#Espana

— Valentina Rguez. (@val6ntina) June 19, 2014

5. Repressió: L’acció policial ha anat encara més enllà i al llarg del matí hi ha hagut diferents detinguts i moltíssims identificats per intentar acostar-se a l’escenari dels actes amb simbologia republicana o d’esquerres. En algun moment fins i tot hi ha hagut actes de violència per part dels cossos de seguretat. L’única televisió que n’ha informat ha estat La Sexta, però la seva emissió en directe per internet s’ha tallat casualment en aquell precís moment.

6. Proximitat reial: Enlloc d’informar d’aquests fets, els comentaristes dels diferents canals repetien una i altra vegada la “proximitat” del nou rei. A Antena 3 han arribat a dir que “pràcticament no hi havia seguretat entre la gent i el monarca” a pesar de la visible fila d’agents que cobria tot el recorregut oficial i els més de 4.000 policies desplegats segons les pròpies fonts oficials.

7. Absència de crítiques: De fet, la cobertura de la majoria de televisions no s’ha permès ni una sola crítica –ni tan sols estètica- a la figura del Rei, a la institució o a l’acte en si. En cap moment –i tot i les hores de tertúlia s’ha contextualitzat la coronació en les fortes protestes dels darrers dies, la creixent desafecció popular amb la monarquia segons les pròpies enquestes del CIS, la crisi dins al PSOE pel suport a la monarquia de la seva direcció o la censura a mitjans de comunicació.

De fet, els únics personatges criticats han estat Artur Mas i Iñigo Urkullu per no aplaudir el discurs reial, un tema que s’ha repetit abastament fins i tot quan ja feia estona que havia acabat el discurs.

8. Pluralitat lingüística: L’actitud acrítica també s’ha notat especialment en l’anàlisi dels discurs de coronació, on s’ha posat molt èmfasi en la menció a la realitat pluricultural de l’Estat espanyol. En realitat, una simple frase sobre “l’espanyol i les altres llengües” –sense citar-les- i un gràcies repetit en castellà, català, basc i gallec sembla que seria suficient per demostrar la sensibilitat de Felip VI cap a la diversitat cultural del seu regne.

En canvi, ningú s’ha preguntat en quin punt ens trobàvem com perquè això es consideri un avanç.

9. Xàtiva: Avui fa exactament 307 anys que Xàtiva va ser reduïda a cendres per ordre de Felip V, el primer rei de la dinastia borbònica. Com era d’esperar la dada no ha sortit en cap moment.

10. L’anècdota de l’errada: Els darrers dies va circular per les xarxes el rumor que el cotxe amb el que circularia el nou rei havia estat un regal de Hitler a Franco. A pesar que costava de creure només veient la marca –la molt britànica Rolls Royce– la faula s’ha colat a la retransmissió de Tele5. Una anècdota que en certa forma confirmaria que els periodistes i tertulians sí s’informen a través de les xarxes socials i per tant no obvien molts dels fets citats més amunt per desconeixement.