Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Les portades impreses avui són veritables clons on es renuncia a intentar informar al lector del que va passar durant la coronació per limitar-se a ensabonar la institució monàrquica. Una foto a tota plana del nou Rei –amb l’única variació de si va amb família o sense- i una frase textual del seu discurs amb dues opcions majoritàries a escollir: “Una Corona íntegra, honesta i transparent” –El País i El Periódico– o “Una Monarquia renovada per a un temps nou” –El Mundo, La Vanguardia, Última Hora i La Verdad.

Curiosament són els valencians Levante i Las Provincias els únics que recorden, al titular, la menció reial a la “unitat i diversitat d’Espanya”.

Fins i tot un diari que normalment busca un enfocament diferent com és 20 Minutos avui es rendeix a l’onada monàrquica i accepta que “Felip VI activa el canvi”, amb l’única llicència de ser l’únic rotatiu a recordar en portada l’encalçament policial de republicans, un escàndol que hauria de ser enorme i que en canvi ha estat totalment relegat.

A Catalunya, trobem els únics diaris que han optat per oferir una portada més analítica. El Punt Avui –“Borbó de manual”- i Ara –“Res de nou”,- incideixen en el fet que més enllà de les referències genèriques a la convivència, la diversitat i la modernitat no hi ha hagut cap proposta concreta que diferenciï l’inici d’aquest regnat de l’anterior. També Diari de Girona i Regió 7 –i trencant la línia dominant del grup Prensa Ibérica al que pertanyen- han preferit prioritzar la informació a la pompa amb un titular més polític: “Els primers gestos de Felip VI no convencen el Govern català”.

Un altre cop ha estat la premsa digital la que ha marcat la diferència davant la unanimitat de la impresa. Als Països Catalans, als principals diaris en línia –Vilaweb, Nació Digital, e-Notícies, Directe.cat i La Veu del País Valencià- ha predominat un enfocament diferent, donant menys pes al fet de la coronació en si mateix i destacant altres temes i reaccions relacionades.

També a Madrid la majoria de digitals com Público, ElDiario.es o Infolibre –però també el conservador Voz Pópuli- reconeixen en les seves portades el fracàs d’assistència de la cerimònia i la implacable repressió als republicans.

Aquests dos darrers temes han estat –juntament amb la manca de dubtes sobre la veritable finalitat i projecte polític de la monarquia més enllà de la seva permanència- els silencis més clamorosos en uns mitjans majoritaris més centrats en la propaganda que el periodisme. Com va poder veure’s ahir, ja en el moment dels directes televisius.