Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El Consell de Drets Humans de l’ONU va aprovar la setmana passada una resolució que obre la porta a la creació d’un tractat vinculant per a totes les empreses multinacionals que les obligui a complir la legislació de qualsevol país on operin i que hagi subscrit el citat acord.

La decisió va ser definida com a històrica per part d’activistes, ONG, acadèmics i diplomàtics i va suposar un avanç en una direcció que s’intentava sense èxit des de la dècada de 1970. Membres d’organitzacions com l’Observatori de Multinacional a l’Amèrica Llatina, Ecologistes en Acció, RETS o Amics de la Terra van desplaçar-se fins a Ginebra per seguir el debat de prop i van destacar la importància de la resolució.

Si finalment el tractat arriba a veure la llum hauria de servir per evitar casos com el de Chevron contra Equador, en el que la multinacional petroliera va retirar tots els seus actius del país sud-americà per evitar pagar les indemnitzacions d’un judici que havia perdut i la justícia va trobar-se impotent per fer complir la sentència. O també per assegurar unes condicions mínimes als treballadors tèxtils de Bangla Desh i la Índia.

La votació va aprovar-se amb 20 vots a favor, 12 en contra i 13 abstencions. Rússia, Índia, Xina, Cuba i Veneçuela van donar suport a la resolució presentada per Equador i Sud Àfrica, mentre que els EUA, Japó, Corea del Sud i els estats de la Unió Europea s’hi van oposar.

Doncs bé, cap d’aquestes informacions ha estat publicada a l’Estat espanyol. Una cerca de Mèdia.cat ha donat com a únics resultats articles a Público i La Marea i un article breu –i previ- a l’edició digital d’El Mundo amagada a la secció de “solidaritat”.