Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El País Valencià es troba amb una amenaça tangible d’intervenció per part del Govern de Madrid. De fet, Las Provincias va dedicar la seva portada d’ahir a “alertar” sobre les possibles dimissions de consellers –sense donar noms- si aquesta finalment es feia efectiva.

A la possibilitat efectiva que el País Valencià perdi les seves competències en matèria fiscal i financera –o sigui quasi tot, ja que no podria decidir sobre que, com i quan finança cap projecte,- el diari de Vocento ho anomena una “intervenció” i un “dictat”. Termes, és ben cert, que són els més comuns a l’hora de descriure aquest conflicte entre les autonomies i l’Estat espanyol.

Però avui, el mateix rotatiu dedica la seva portada a les mocions que alguns ajuntaments de Catalunya han fet respecte a esdeveniments del País Valencià, en alguns casos en relació a temes compartits. Ara el titular és molt més agressiu i parla sense embuts de “Allau d’ingerències d’ajuntaments catalans a la política valenciana”.

El suposat “allau” és en realitat un centenar de mocions remeses a Les Corts valencianes durant una legislatura –o sigui 25 a l’any- i la “ingerència” és una invitació o una petició formal no vinculant i que pot o no tenir-se en compte. De fet, no s’informa de cap cas en que s’hagi ni tan sols estudiat.

De fet, les mocions municipals sobre temes que no afecten estrictament el municipi són habituals a tot tipus d’ajuntaments arreu de l’Estat espanyol, sigui quin sigui el color de la seva composició i també és totalment normal que una institució s’adreci a una altra per demanar-li que se sumi a una iniciativa o que es repensi alguna decisió, sense que això hagi estat mai definit com una “ingerència”.