Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El debat i els posicionaments sobre el procés sobiranista català es juga en gran part en el terreny mediàtic i, per tant, també hi ha un component important de càlculs sobre audiències i capacitat de condicionar l’agenda.

Durant els dos darrers anys aquest paper ha estat monopolitzat pels diaris més de dretes de la capital espanyola –ABC, La Razón i sobretot El Mundo– que han mantingut el tema de la unitat d’Espanya i els atacs a qualsevol tipus de catalanisme com a banderins de reclutament, mentre El País, sense renunciar a posicionar-se sobre el tema, també obria espai a veus més pactistes.

Durant l’última setmana, però, aquesta norma sembla haver-se capgirat completament. El 12 i 13 de juliol El Mundo avançava en portada una possible trobada entre Artur Mas i Mariano Rajoy sense afegir-hi cap component negatiu. Ahir, el diari de Unidad Editorial anava encara més lluny i a la secció editorial “Sube y baja” col·locava una fletxa descendent de la diputada de la CUP Isabel Vallets per “irresponsable política” en cridar la desobediència civil “quan les posicions polítiques sembla que s’estan aproximant”.

El mateix dia, El País destacava com a titular principal de portada una “exclusiva” com les que han fet famoses les portades de La Razón: “Una Catalunya independent seria inviable fora de l’euro”. Just a sota situava l’enèsim manifest promogut per Arcadi Espada contra la independència i la consulta catalanes. Més enllà de la discutible noticiabilitat -a aquest nivell- d’aquests fets, el diari optava per presentar la iniciativa amb un titular que semblava un avís a navegants: “Un manifest antinacionalista demana a Rajoy que no negociï amb Mas”.

El diari de Prisa s’avançava als seus competidors en informar en exclusiva de la notícia, però és possible deduir que la vinculació del rotatiu en la seva preparació per la gran quantitat dels seus col·laboradors –amb Vargas Llosa com a únic intel·lectual d’inapel·lable prestigi- que figuren entre els seus primers signants.

Avui, només l’ABC informa del tema en portada però amb un enfocament –“Un grup d’intel·lectuals alça la veu contra el desafiament independentista”- que no fa cap referència a la possible obertura de negociacions entre Rajoy i Mas. El Mundo ni tan sols esmenta el tema, i això que Espada és un dels seus col·laboradors més destacats.

La presentació d’aquest manifest, amb aquest to i en aquest precís moment té una profunda lectura política –la FAES impulsant una iniciativa que pot torpedejar l’acció d’un Govern del PP– però també mediàtica. Podria El País tractar d’agafar la bandera de l’espanyolisme més intransigent ara que sembla que la ‘caverna’ hauria de menjar-se un procés negociat?

Encara és d’hora per saber-ho, per ara el mateix diari editorialitza contra el manifest que ha promogut però també menysté informativament la presentació d’un  nou manifest de caire federalista.