Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Fa poc més d’un any que Edward Snowden va denunciar el sistema massiu d’espionatge global instal·lat pel Govern dels EUA. A hores d’ara ha de viure refugiat a l’aeroport de Moscou sense que la seva situació sembli que vagi a resoldre’s de forma immediata. El presumpte delinqüent –el govern que espiava il·legalment milions de persones- s’ha convertit en jutge i executor del cas amb la complicitat activa de part de les seves víctimes, tal i com va veure’s en el rocambolesc episodi de l’avió presidencial bolivià.

Però mentre analistes i columnistes encara es pregunten si Snowden és un heroi o un malvat, l’Alta Comissionada pels Drets Humans de l’ONU, la magistrada sud-africana Navy Pillay, no va tenir cap problema en descriure l’ex-analista com un “defensor dels drets humans”.

“Els qui revelen violacions dels drets humans haurien de ser protegits, els necessitem”, va declarar l’alta funcionaria internacional en una roda de premsa a Ginebra, i a més va afegir que “li devem molt per haver revelat aquest tipus d’informació”.

Pillay fins i tot va rebutjar la necessitat d’un perdó presidencial de Barack Obama, ja que al seu parer Snowden “no hauria de ser jutjat”.

Unes declaracions que haurien d’ajudar a canviar els termes sobre els que s’ha debatut sobre el cas Snowden, encara que difícilment ho faran si no són conegudes. A pesar que aquesta roda de premsa va ser recollida tant per Reuters com per Europa Press, a l’Estat espanyol només ha estat publicada per un gran mitjà.