Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La setmana passada els membres de la colla castellera Riberal, del Rosselló, van ser insultats, vexats i amenaçats per agents de la policia espanyola a Palma quan embarcaven en un vaixell després d’haver participat en les festes del Carme a Portocristo.

La raó del conflicte va ser que alguns dels vehicles dels castellers que pujaven al vaixell duien adhesius amb el “CAT” a la matrícula o amb logotips d’entitats com l’ANC, el que va fer enfurismar els policies, que els van arribar a dir –sempre segons la versió dels afectats- que Catalunya no existia, “només Espanya i França” i “si un dia Catalunya és estat aixecarem una paret alta com el vaixell. I a vosaltres la Marine Le Pen us posarà al ganxo”. En total la retenció va durar una hora i va anar acompanyada d’un intent de multar els cotxes que no va prosperar pel desinterès de la policia portuària. Finalment, només el ressò que els fets van començar a tenir a les xarxes socials van fer recular els agents i finalment els rossellonencs van poder embarcar sense més problemes.

La notícia va ser recollida a mitjans de Barcelona i Mallorca, com ara Vilaweb, Nació Digital, Llibertat.cat, El Punt Avui, La Vanguardia, Ara Balears o Diari de Balears i fins i tot va arribar al Congrés espanyol mitjançant una pregunta parlamentària d’ERC.

En canvi, però, cap mitjà nord-català n’ha publicat res al respecte –exceptuant les edicions locals de diaris de Barcelona com poden ser les de Vilaweb o El Punt Avui,- tot i afectar directament els seus propis ciutadans. Mèdia.cat no ha pogut trobar cap referència als fets a l’edició digital de L’Indépendant, el principal diari de les comarques nord-catalanes i que hegemonitza les vendes de mitjans locals. Tampoc n’hi ha als portals de La Semaine del Roussillon, ni als serveis “regionals” de la ràdio i televisió públiques –France Bleau i France 3 respectivament. Ni tan sols La Clau, un digital perpinyanès en català informa dels fets.

Actualització: Una lectora informa que France Bleau sí va informar dels fets. Disculpeu l’errada i les molèsties.