Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Avui declara al Jutjat d’Instrucció número 6 de Paterna l’exdirectora de RTVV i exsecretària autonòmica de Comunicació, Lola Johnson, per presumptes irregularitats en els contractes signats durant el seu mandat i que van ajudar a inflar el deute de l’ens fins als 1.300 milions d’euros.

Prèviament ja van haver d’acudir al mateix jutjat quatre ex-alts càrrecs de RTVV col·laboradors de Johnson, tot per una investigació iniciada arrel d’una denúncia de l’antic conseller per Compromís a la televisió pública, Rafa Xambó.

Però és molt probable que aquest no sigui l’últim cas de corrupció o malbaratament que impliqui l’antic Canal 9. Ara mateix hi ha set denúncies per mala gestió a la fiscalia que ben aviat podrien convertir-se en noves causes obertes:

1. El mateix Xambó ha tornat a la càrrega amb la denúncia d’una nova irregularitat, en aquest cas en la política de contractacions. Segons explica en un apunt al seu blog, cada nou Director General que arribava a RTVV tenia la potestat de contractar a dit personal de confiança en càrrecs tècnics o d’assessorament. Aquests contractes s’haurien d’haver extingit un cop acabat el mandat del Director General de torn, però Xambó denuncia que això s’incomplia sistemàticament –entrant el contracte en frau de llei però esdevenint indefinit segons l’article de l’Estatut dels Treballadors pensat per protegir els assalariats de la indefensió jurídica de quedar sense contracte però sense ser acomiadats. Aquesta va ser una de les tantes vies per inflar la plantilla de RTVV amb els “col·locats” que van fer famosa l’empresa i ara, per tant, aquesta gent té el dret legal a conrar la mateixa indemnització que la resta de personal sense “que hi haja responsables d’aquest frau de llei”, en paraules del mateix Xambó.

Tot i que no tots els que van accedir per aquesta via a treballar a RTVV es poden considerar “col·locats” –també s’utilitzava per omplir vacants o canvis de plaça de forma més “senzilla” que els tràmits legals habituals- Xambó ofereix al seu blog un llistat amb noms i biografies d’alguns d’aquests possibles col·locats. Una informació que, com pot suposar-se, ha corregut com la pólvora entre el col·lectiu d’extreballadors de RTVV.

2. El sindicat CGTúnica central que no va signar l’ERO– ha remès a la Fiscalia Provincial de València una denúncia contra diferents exdirectiu de RTVV per actuacions que creuen que podrien ser constitutius de delictes com prevaricació, malversació de fons públics, falsedat i delictes societaris.

Entre els fets als quals fa referència la CGT hi ha la contractació de dos programes a una empresa de José Luís Moreno per valor de més de dos milions d’euros més IVA. Aquests van ser contractats sense cap mena d’informe que els avalués econòmicament i el sindicat entén que “van pagar-se a un cost elevadíssim” i que “s’hauria pogut incórrer en un tracte de favor cap a la productora”. De fet, un dels programes va pagar-se per partida doble, ja que prèviament la FORTA n’havia comprat cobrat els drets d’emissió, pel que Canal 9 ja en tenia accés. L’altre havia estat venut anteriorment a la televisió de Castella la Manxa sense que això suposés cap rebaixa per RTVV.

3. La CGT també denuncia la compra de tres documentals –dos dels quals mai van arribar a emetre’s- a la productora Triskel, a la qual estava vinculat el llavors Director General José Luis López Jaraba. La compra va fer-se sense cap informe tècnic i econòmic i podrien haver estat “sobrevalorats amb la intenció de beneficiar l’empresa”.

4. També consten les 1.200 aprovacions de “sol·licituds de despesa” per valor de 79,2 milions d’euros aprovades entre 2009 i 2012 per Antonio Hervás García, llavors interventor de RTVV, a pesar que l’empresa no tenia crèdit per aquella època. La CGT assegura que aquesta actuació – realitzada “seguint instruccions del Director General” segons la mateixa documentació oficial- podria suposar un delicte de “gestió greument negligent”.

5. En aquest sentit, el sindicat aporta diferents factures per despeses presumiblement personals de diferents directius –“i sense res a veure amb el càrrec que tenien encomanat”- i que sumen 11.000 euros.

6. Finalment també denuncien les remuneracions “absolutament fora de mercat” de María Abradelo per presentar els programes “Babalà” i “Canta, canta” que arribaven als 270.000 euros anuals. Fani Grande, anterior presentadora de Babalà en cobrava 2.000 mensuals.

7. Encara està pendent de cobrar el deute pel lloguer de la xarxa de repetidors de RTVV a les televisions privades Las Provincias TV i Popular TV i que podrien ser d’entre 5 i 8 milions d’euros només per a la primera empresa.