Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El 23 de maig passat un tribunal de Palerm, a Sicília, va ordenar la intervenció de quatre filials italianes de Gas Natural per a prevenir “una possible infiltració del crim organitzat” a través d’aquestes.

Llavors, la majoria de mitjans va fer-se ressò de la mesura, però a pesar de la gravetat dels fets i d’afectar directament una de les principals multinacionals catalanes, la cobertura va limitar-se, en general, a peces de tres o quatre paràgrafs, en general signades per una agència, o a 30 segons d’informatiu en el cas de les televisions. A més, diaris com El Mundo van destacar que “no es tracta d’una operació contra l’empresa”, el que, en tot cas era una apreciació de Gas Natural i no una informació judicial. En tots els casos Gas Natural semblava una víctima més que una possible imputada.

Però gairebé quatre mesos després, que n’ha quedat de la investigació que alertava de la possible infiltració de la màfia italiana a gas Natural? Doncs segons els grans mitjans catalans i espanyols, res, ja que no han tornat a publicar cap informació sobre el tema.

Ezio Brancato, fundador de Gas Spa i implicat amb la màfia

El seguiment de mitjans alternatius o de la premsa italiana permet obtenir una altra visió dels fets menys amables amb la multinacional energètica. Segons aquest reportatge al quinzenal madrileny Diagonal, la relació de les empreses gasístiques sicilianes comparades per gas Natural el 2004 es remunten pràcticament a la seva fundació per Ezio Brancato, un càrrec de la Democràcia Cristiana amb estretes vinculacions amb la màfia, relació que va passar –segons investigacions judicials- a la seva dona i filles, una de les quals va mantenir-se com a consellera de l’empresa ja adquirida per Gas Natural fins el 2005. El diari italià La Repubblica cita les conclusions judicials quan publica que “Gas Natural era plenament conscient de l’origen d’aquestes empreses i la seva disponibilitat per part del [cap mafiós] Massimo Ciancimino.”

Però a més, aquesta informació ni tan sols és una sorpresa total. Un reportatge publicat a l’agència estatunidenca Bloomberg de 2006 ja relata com la detenció aquell any de l’històric dirigent de la Cosa Nostra, Bernardo Provenzano, aquell mateix any, va permetre confiscar documents que provaven la seva relació amb la venda de Gas Spa a Gas Natural per 116 milions d’euros. Una xifra considerada una quarta part del valor real de l’empresa i que les autoritats italianes sospitaven que amagava una xifra real molt més alta pagada en negre i desviada a paradisos fiscals.

Nota: Aquesta informació ha estat possible gràcies a la col·laboració d’un lector.