Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Fracàs anunciat, equivalència amb la mobilització a Tarragona, menys teniment o silenciament. Mentre els mitjans catalans –sobiranistes o no- es veuen obligats a donar informació de servei als seus lectors o espectadors que vulguin acudir a la Via Catalana convocada per demà a Barcelona i dediquen força espai a explicar com, que i on succeirà, la premsa de Madrid es pot permetre el luxe d’ignorar una de les mobilitzacions més grans realitzades mai a l’Estat espanyol.

Qui segurament fa l’exercici de periodisme militant més extrem és ABC. En un exemple de manipulació i torçament de dades bastant obvi, la capçalera de Vocento assegura que aquesta serà “Una «V» independentista menys visual per evitar un fracàs a la Diada”. Segons aquesta tesi, la Via Catalana de l’any passat va ser un fracàs en comparació amb la manifestació del 2012, ja que en la primera hi van acudir un milió i mig de persones –“segons les dades aportades per la plataforma [ANC]”- i a la següent només 350.000 segons fonts que no indica, ja que la mateixa Societat Civil Catalana en va arribar a comptar, un per un, 793.000, segons explicava el mateix diari el passat juliol. L’explicació del descens de participació, segons ABC, és que el 2012 “molts manifestants no eren partidaris de la secessió, però havien optat per sortir al carrer en protesta per les retallades o la crisi, entre altres causes”.

Enguany sembla que la davallada ha de continuar –tot i que admet que la xifra d’inscripcions és més alta que l’any passat- i per això assegura que l’ANC ha optat per un format que “no serà tan visual ni tan fotogènic” en “limitar-se a dos carrers de Barcelona en lloc d’unir tota Catalunya”. Del mosaic i la dificultat tècnica de realitzar-lo no n’esmenten res. Prova del “nerviosisme dels organitzadors” per la desmobilització que “presagia” la confessió de frau fiscal de Pujol, seria el vídeo en castellà instant a manifestar-se.

La Razón és, aquesta vegada, molt més prudent i no s’atreveix a pronosticar un fracàs de la concentració independentista, però en canvi ofereix algunes pistes sobre com pot ser la seva lectura de l’endemà. En una peça d’anàlisi titulada “Les claus de la Diada a Catalunya” dedica una sola d’aquestes vuit claus a les mobilitzacions de demà de forma força equitativa: un paràgraf (sis línies) a la V i un altre (8 línies) a la convocatòria de Societat Civil Catalana (SCC) a Tarragona. Això sí, ja avança que SCC “no pretén competir en participants”. Tot i que la peça va ser penjada al web ahir a les 16 hores i 22 minuts, recorda dues vegades que hi ha 454.000 inscrits per a la V. Ja feia més de tres hores que altres portals ja informaven que s’havia superat la xifra del mig milió.

Ni El País ni El Mundo publiquen peces específiques sobre les mobilitzacions de demà. El diari de Prisa ho inclou tot en una peça titulada “Mas cedeix tot el protagonisme de la Diada als seus organitzadors” però que paradoxalment dóna tot el protagonisme al President i només es refereix a la V a l’hora d’explicar els motius pels quals es modificava l’agenda institucional, a la que dedica el gruix d’un text on sí que hi cap la ressenya d’un apunt al blog de la secció sindical del Sindicat de Periodistes de Catalunya a TV3 reclamant “més professionalitat en les informacions sobre la consulta”

L’altre article, publicat abans-d’ahir, on s’ofereix alguna informació més se centra en el desplegament policial i en l’existència de “53 manifestacions previstes”. Això sí, reconeix que “l’acte més important és el que han convocat l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural”.

Encara ignora més la convocatòria la capçalera d’Unidad Editorial, i no precisament perquè dediqui poc espai a què passa a Catalunya. Precisament avui publica el segon capítol d’una sèrie de tres titulat “Viatge a la Catalunya real”. El reportatge, centrat en L’Hospitalet de Llobregat –on “sentir-se espanyol no és pecat”- és un recull molt plural d’opinions, força d’elles independentistes a pesar que l’articulista asseguri repetides vegades que “L’Hospitalet no és separatista”. Però fins i tot El Mundo ha d’admetre que “també aquí és difícil que una part important de la població accepti que el fet antidemocràtic, per il·legal, és anar a votar”.