Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Amb comptagotes, els mitjans van publicant notícies que indicarien els inicis d’una possible sortida d’aquesta inacabable crisi. Són notícies bones, que tothom té ganes de sentir, però què passa si aquestes no són certes o no estan prou contrastades?

L’exemple més recent d’aquesta actitud el vam veure la setmana passada. El 8 de setembre l’Institut Nacional espanyol d’Estadística (INE) emetia un comunicat en què assegurava que per primera vegada des del 2008 s’apujava el preu de l’habitatge, el que pot ser percebut com un indicador de recuperació del consum i, per tant, una millora econòmica.

La notícia va arribar a les portades de diferents diaris del país, els més destacats El Periódico i 20 Minutos, que en van dedicar el titular principal, però també Levante, Información o El Punt Avui ho van destacar de forma més modesta.

Aquests diaris, a més, van optar per preferir la “bona notícia” davant la “dolenta”, ja que el mateix dia l’OCDE feia públiques les seves recomanacions econòmiques per a l’Estat espanyol, que incloïen apujar l’IVA i eliminar les desgravacions fiscals per la compra d’habitatge.

El problema és que només dos dies després, el ministeri espanyol de Foment desmentia l’INE i assegurava que, encara que de forma menys acusada, el preu dels béns immobiliaris a l’Estat espanyol continuava baixant i el segon trimestre de 2008 ho havia fet encara un 2,7% més.

La diferència de criteris entre dos càlculs oficials es deu a la dificultat de saber amb exactitud les variacions reals del preu de l’habitatge i en les diferents metodologies aplicades i tant és possible que s’equivoqui una com l’altra institució, però això cal explicar-ho sense limitar-se a transcriure notes de premsa i no ho fa pràcticament cap mitjà –en aquest cas El País és una excepció.

Per a més INRI, els diaris que van optar per destacar més la notícia de la pujada de preus sense contrastar-la amb altres fonts, van decidir minimitzar el desmentiment dos dies després. El Periódico ni El Punt Avui, per exemple, ni tan sols la van publicar. Levante sí ho va fer, però sense incloure-ho en portada.