Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Des de fa uns dies una part important dels valencians torna a tenir uns informatius televisius amb la llengua del país per primer cop des del tancament de Canal 9 ara fa 10 mesos. L’aposta de Levante TV –només visible a les comarques properes a València- per la normalització lingüística trenca molts mites i tabús sobre l’acceptació i rendibilitat del periodisme en valencià. En parlem amb el director de la cadena, Paco Piera.

Com s’ha pres la decisió d’emetre els informatius en valencià?

Nosaltres ja féiem des d’un principi tota la nostra producció pròpia –sis hores al dia- en valencià. No els programes comprats, ja que no tenim capacitat per a doblar. I l’única excepció eren els informatius i per una qüestió estètica, ja que en resultar-nos impossible doblar les peces d’EFE el resultat eren uns informatius bilingües, una solució que no ens agradava.

Però amb la pèrdua de RTVV vam pensar que era el moment de fer un pas endavant, encara que la nostra és una televisió privada i sense massa pressupost, creiem que també ens cal fer una aposta pel servici públic, així que ara identifiquem molt bé les peces d’EFE, per tal que l’espectador tinga clar perquè són en castellà i, de fet, n’emetem les mínimes possibles, ja que som una televisió metropolitana i tenim una aposta molta clara per la informació local.

La televisió ha fet un pas endavant en matèria lingüística molt important que mai ha fet el diari del mateix grup i nom. El fet de ser un mitjà nou facilita aquesta decisió?

Sí clar. El diari té el pes dels lectors consolidats i la por de trencar el costum de la lectura en castellà hi pesa molt. A més a la societat valenciana mai hi ha hagut una demanda potent en eixe sentit que tirés del carro. Si a tot açò li sumem que mai hi ha hagut línies d’ajuda en aquest sentit, com a Catalunya, doncs s’entén perquè els editors mai van animar-se a fer el pas definitiu, encara que en alguns moments s’ haja plantejat i s’hagen incorporat algunes seccions en valencià.

En canvi en un mitjà nou tots eixos problemes no els tens.

Potser el fet que existira Canal 9 també va ajudar a normalitzar el fet de veure televisió en valencià.

Clar, açò ha ajudat molt a normalitzar-ho. Canal 9 va fer una gran faena en eixe sentit.

I heu vist reticències de l’empresa? Hi havia por a fer el canvi?

L’empresa fa números, i si els números ixen doncs endavant. Ja fa cinc anys que la televisió és majoritàriament en valencià i funciona, així que no han posat cap problema. Pensa també que quan vam crear Levante TV encara existia Canal 9, així que veure televisió en valencià era d’allò més normal.

Ha estat molt difícil la transició? Heu notat problemes en la formació de l’equip?

No massa. La majoria de redactors són valencianoparlants, ja que en ser la majoria de programació pròpia en valencià s’exigia per poder aprofitar materials per a diferents programes. Potser sí que hi ha gent que estava poc acostumada a escriure en valencià i ha hagut de fer un esforç extra o que se’ns cole alguna falta ortogràfica de més, però crec que són problemes que no ens han de fer tirar arrere.

També hem signat un conveni amb l’AVL per tal que ens ajude a estandarditzar alguns termes, sobretot relatius a l’oratge, que sovint tenen moltes variacions entre comarques i la veritat és que estem molt contents amb el seu assessorament.

Com ha estat la reacció de l’audiència?

Per qüestions econòmiques no tenim dades d’audiència diàries, sinó sols mensuals, així que encara no puc valorar-ho. Estic segur que ha augmentat, encara que siga perquè també hem augmentat l’aposta informativa amb dos informatius diaris.

Ara, també hem notat la rebuda a les xarxes socials, que ha estat molt bona, amb molts aplaudiments i cap queixa. Açò per si sol ja és una gran notícia per la societat valenciana, ja que prova que la llengua ha deixat de ser una qüestió polèmica, ja no genera problemes.