Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Si en una cosa ha coincidit avui tota la premsa impresa de Barcelona i Madrid –després de mesos de línies informatives antagòniques- és en no incloure en les seves portades fotografies dels Mossos d’Esquadra desallotjant l’acampada en defensa de la consulta davant la Delegació del Govern espanyol a Barcelona.

A pesar de la tendència mediàtica de sobredimensionar les imatges de càrregues policials i violència aquest cop hi ha hagut unanimitat en destacar la pacífica marea de paraigües a la plaça de Sant Jaume –molt més rellevant informativament i política- a excepció feta de La Razón, que preferia posar el focus en l’anècdota de la defenestració de l’estàtua de Jordi Pujol a Premià de Dalt.

Aquest resultat podria explicar-se per les hores en què van succeir els fets –amb les edicions pràcticament tancades- o per una decisió periodística excepcional de no caure en el sensacionalisme, però hi ha altres factors que fan dubtar-hi.

Més enllà de la tendència a buscar imatges espectaculars, no pot negar-se que la convocatòria de l’acampada era notícia un cop acabades les concentracions davant centenars d’ajuntaments: Tenia relació amb la tensió informativa que copava els mitjans, va congregar centenars de persones, venia seguida d’una crida governamental a mantenir les mobilitzacions al carrer i tenia el suport d’una força parlamentària. Era, per tant, un esdeveniment, periodísticament de primer ordre. Fins i tot l’etiqueta #Acampada9N era tendència a Twitter en l’àmbit de l’Estat espanyol

En canvi, els canals de notícies 24 hores no van fer connexions en directe de l’acampada i el seu posterior desallotjament i TV3 va limitar-se a fer-hi una connexió telefònica quan els fets ja estaven pràcticament acabats utilitzant les imatges penjades per activistes a internet. I el portal de la CCMA, 324.cat no va incloure la notícia fins a les 10 de la nit.

Aquesta minimització informativa continua avui. Mentre es tanca aquesta edició, dels quatre diaris impresos a Barcelona, només El Periódico inclou la notícia amb imatge a la seva portada digital. El Punt Avui i Ara ho redueixen a un enllaç sota la notícia de les concentracions a les places de la tarda; i La Vanguardia ni tan sols ho menciona en portada i cal buscar-ho expressament.

Un altre cop han marcat la diferència els principals diaris íntegrament digitals, i tant Vilaweb, com Nació Digital o Directe.cat sí que han inclòs una peça pròpia sobre el desallotjament a les seves respectives portades.