Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Les declaracions de Javier Tebas, president la Lliga espanyola de Futbol Professional (LFP) sobre la impossibilitat que el Barça i l’Espanyol seguissin en aquest campionat en cas d’una futura independència de Catalunya han trasbalsat la premsa esportiva i generalista.

El rotatiu madrileny As, fins i tot li dedica la major part de la seva portada d’avui, i també un bon nombre de mitjans esportius europeus s’han fet ressò de les declaracions a partir d’un teletip d’AFP.

Tebas va emetre aquestes declaracions durant una entrevista al programa Al primer toque d’Onda Cero i després les va repetir –a petició dels periodistes presents- en un acte a Barcelona.

Seguint el to habitual en la premsa esportiva, la notícia ha vingut titulada de forma espectacularitzant, arribant a afirmar-se que “Tebas ‘fa fora’ al Barça i a l’Espanyol”. En realitat la seva reflexió és molt més senzilla –i també profunda- que això. De fet el president de la LFP s’ha limitat a assenyalar que l’actual Llei de l’Esport impedeix jugar equips d’un altre estat que no sigui l’espanyol o l’andorrà, pel que per tal que juguessin equips d’una Catalunya independent aquesta “s’hauria de canviar”. En cap moment ha aclarit la seva opinió sobre el canvi –esquivant la qüestió amb un “no imagino una Espanya sense Catalunya”- però en tot cas ha deixat clar que no imaginava una Lliga espanyola sense el Barça.

De fet, la reflexió de Tebas tenia una segona part que la majoria de diaris –paradoxalment pel suposat interès que despertava- ha mutilat en la seva cobertura. Si finalment el Barça abandona aquesta competició “s’ensorra el negoci del futbol”, reconeix en recordar que el derbi Barça-Madrid suposa un 4% del total dels ingressos de la LFP. Unes declaracions que Sport recull en portada però oblida en la notícia de la seva edició digital.

I la corrupció?

Però tota aquesta “polèmica” té encara un altre dany col·lateral: el silenciament de l’escàndol pels casos corrupció i compra-venda de partits que comencen a prendre dimensions notables, amb sis partits investigats oficialment. De fet, el gruix de l’entrevista de Tebas a Onda Cero gira al voltant d’aquesta qüestió, incloent-hi afirmacions tan contundents com que “no sé si el futbol espanyol està preparat perquè un jugador vagi a la presó” i que “[als vestuaris] sembla que el dolent és el que denuncia la corrupció i no a l’inrevés”. Els periodistes arriben fins i tot a preguntar si algun club “hauria de tornar un campionat de lliga” o si el sistema “està preparat per rebre desenes o centenars de denúncies similars”.

De fet, el fragment en el qual Tebas va parlar de la possible futura situació del Barça i l’Espanyol ni tan sols està inclosa a l’àudio penjat al web de la ràdio. Un detall que pot donar algunes pistes de fins a quin punt van donar-li importància els editors del programa, almenys comparant-lo amb els casos de corrupció.