Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Després d’una propaganda mediàtica massiva, autobusos gratuïts, convocatòries per sumar-se a la concentració d’arreu de l’Estat espanyol i el suport de dos partits parlamentaris que a les eleccions del 2012 van sumar 750.000 vots, el resultat de la convocatòria en defensa de la unitat de l’Estat espanyol a Barcelona només pot definir-se com a fracàs. Ni tan sols la imminència d’una possible consulta en només quatre setmanes va servir per mobilitzar la potencial població contrària a la independència.

Les proves gràfiques mostren una menor presència de gent que l’any passat i, a més, tampoc va aconseguir-se evitar les imatges de símbols i organitzacions d’extrema dreta, que fins i tot van incloure Plataforma x Catalunya a la pancarta de capçalera.

De res van servir entrevistes com la que El País –per exemple- va fer a la vigília al president de Societat Civil Catalana (SCC), Josep Ramon Bosch, animant a l’esquerra a mobilitzar-se per aquesta causa sense que se li preguntés per la contradicció amb aquesta crida i la tolerància amb la presència de l’extrema dreta.

L’única alegria per als organitzadors va ser la xifra, totalment increïble, de 38.000  oferta per la Guàrdia Urbana de Barcelona, 8.000 més que l’any anterior. El Col·lectiu Contrastant va oferir el seu propi recompte d’entre 13.000 i 16.000 persones, molt més realista.

La constatació d’aquest fracàs es pot palesar en la renúncia dels diaris més conservadors de Madrid –ABC i La Razón– a situar la notícia en portada. Mentre els anys anteriors van dedicar titulars entusiastes i imatges desplegables, avui no en fan cap menció. Altres, com El Periódico o El País acaben concedint que l’unionisme va fracassar en el seu intent d’omplir la plaça Catalunya.

Per la seva banda els mitjans sobiranistes no amaguen la seva eufòria, amb una imatge desoladora de la plaça Catalunya molt buida a la portada de l’Ara i amb un El Punt Avui que es permet el luxe de ni tan sols esmentar el tema en portada.

En canvi, La Vanguardia i El Mundo continuen inassequibles al desànim. Els primers publiquen una fotografia estratègicament retallada per tal de mostrar una plaça plena de gom a gom. Una imatge en vertical que no cobreix ni tan sols la rotonda central i que no pot amagar les clarianes a la seva part superior. Com a única xifra les 38.000 persones comptades per la Guàrdia Urbana i en un subtítol de la notícia principal –la recepció reial a Madrid en motiu del Dia de la Hispanitat- s’assegura que “Desenes de milers de persones surten a Barcelona contra la independència”.

Per la seva banda, la capçalera de Unidad Editorial es mostra una mica més cohibida. Gràficament evita les imatges aèries i opta per un enfocament rasant ple de banderes espanyoles i catalanes. El titular es limita a explicar que “Milers de persones demanen a Mas que també els escolti”, fugint dels tons èpics sobre la “Catalunya real” o “la unitat d’Espanya” que havien utilitzat en anys anteriors.

Ampliació (13:00): Un lector ens avisa via Twitter (@luysen) que La Vanguardia no soles ha tractat de donar una imatge tendenciosa de l’assistència de manifestants a la plaça Catalunya, sinó que a més ho ha fet utilitzant la mateixa imatge que va publicar en portada el 13 d’octubre de l’any passat però amb un enquadrament diferent. Experts en fotografia consultats per Mèdia.cat han certificat l’autenticitat de la denúncia i el mateix diari s’ha excusat de l’errada via Twitter.