Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Dilluns va començar una batuda d’immigrants ben situació irregular a escala europea amb l’objectiu oficial de “recopilar informació rellevant amb la finalitat d’investigar i desarticular grups de crim organitzat”. L’operació, que s’allargarà fins al 26 d’octubre està impulsada pel Consell Europeu sota l’organització d’Itàlia, que actualment presideix la UE.

La mesura ha despertat els recels de les organitzacions que treballen amb immigrants, pels drets humans i contra l’exclusió i la pobresa i també ha provocat crítiques de juristes i formacions polítiques que sospiten que aquestes identificacions es faran seguint criteris d’aparença racial a pesar d’estar específicament prohibit i que a més dubten de la seva eficàcia per lluitar contra la delinqüència organitzada i, a més, criminalitzen les víctimes.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Però ni l’operació policial ni les seves crítiques han tingut una cobertura ressenyable als grans mitjans i això a pesar de l’esforç realitzat per portals de moviments socials i ONG, mitjans alternatius i digitals d’informació destinada a la població immigrant. En el millor dels casos, els mitjans generalistes s’han limitat a publicar en les seves versions digitals alguns teletips d’agència –el de més èxit el que cita el comunicat de Càrites– o a resumir en un breu les protestes de les ONG.

L’anàlisi en profunditat dels riscos de la batuda, i fins i tot la seva explicació i contextualització mitjançant la comparació amb altres operacions similars anteriors –de les quals se’n guarda un total i significatiu silenci- cal buscar-los a blogs i mitjans especialitzats, entre els quals destaca Desalambre, afiliat a ElDiario.es.

Aquest desinterès no ha estat igual als diferents països i mitjans internacionals de primer ordre, com Al Jazeera o Radio France International n’han publicat extensos reportatges. També ho ha fet, per exemple, l’edició francesa de 20Minutes, mentre l’espanyola no n’hi dedicava ni una paraula.