Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Les tres periodistes de Topatu.info encausades

El 6 d’octubre van declarar davant el jutge Eloy Velasco de l’Audiència Nacional espanyola tres periodistes basques de la revista digital Topatu.info acusades d’un possible delicte d’enaltiment del terrorisme.

El motiu va ser la cobertura, al març del 2013, del festival Gazte Danbada, durant el qual va presentar-se l’organització juvenil basca Ernai. Molts altres periodistes eren presents a l’acte i altres mitjans van informar-ne, però només Iraitz Salegui, i Nekane i Izaro Zinkunegi van ser encausades. El motiu, segons el jutge, va ser l’edició i difusió d’uns vídeos on els convocants de l’acte –imputats prèviament a les periodistes– van homenatjar l’exdirigent d’ETA Xabier Lopez Peña, Thierry, mort recentment en una presó francesa.

Les acusades es defensen assegurant que “”ens imputen por difondre informació d’un acte que superava abastament l’interès informatiu i que van cobrir molts altres mitjans” i recorden que van eliminar els vídeos polèmics a requeriment judicial tot i considerar-ho “un atac directe a la llibertat de premsa i expressió”. Una obediència que no les va deslliurar de la posterior imputació.

El cas d’El Mundo

La història de les periodistes de Topatu.info podria considerar-se kafkiana, però encara se’n ressalta més aquesta definició si es compara amb les reaccions a l’entrevista a l’expres d’ETA Josu Zabarte publicada per El Mundo.

Fa tres dies el diari d’Unidad Editorial destacava com a notícia principal de portada –inclosa una enorme foto a cinc columnes- una entrevista a Zabarte encapçalada per l’espectacular titular “Jo no he assassinat ningú, jo he executat. No me’n penedeixo”. A la resta del text Zabarte insisteix una vegada i una altra en la seva defensa de les accions i activitat d’ETA, justifica els morts que va cometre i fins i tot critica l’aposta per abandonar la lluita armada per part de l’esquerra abertzale. I s’expressa lliurement tot i l’evident presa de posició del periodista en contra d eles seves opinions.

Però, fins ara, cap jutge de l’Audiència Nacional espanyola ha obert cap diligència contra Ángeles Escrivá, que signa l’entrevista, ni El Mundo per enaltiment del terrorisme. De fet, l’endemà mateix, el mateix diari publicava en portada unes declaracions del ministre de l’interior espanyol, Jorge Fernández Díaz assegurant que Zabarte fa apologia del terrorisme per “pensar que els crims d’ETA estan justificats”, però en cap moment va citar el paper d’El Mundo en la polèmica.

Per la seva banda, l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) va denunciar Zabarte per enaltiment d’acord amb les declaracions publicades pel diari. També l’AVT va obviar incloure El Mundo o la periodista com a col·laboradors necessaris en el presumpte delicte.

La pregunta pot sembla capciosa, però què hauria passat si Topatu.info hagués entrevistat Zabarte?