Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Divendres vam publicar que el conseller a proposta de CiU a RTVE havia votat José Antonio Álvarez Gundín, fins ara subdirector d’Opinió i Economia de La Razón ha estat nomenat nou director d’informatius de la cadena, cosa que no era certa. En realitat va abstindre’s i Gubdín va ser nomenat amb els vots en solitari del PP.

L’errada va venir motivada, al seu temps, per l’errada comesa simultàniament per les dues principals agències de notícies de l’Estat espanyol: EFE i Europa Press, que van assegurar el vot afirmatiu dels nacionalistes, pel que era pràcticament impossible desconfiar de la veracitat de la informació.

Per això, el fet no resta importància a la nostra anàlisi sobre el silenciament que aquesta notícia va tenir als mitjans catalans, només trencat per l’editorial del director de Nació Digital, Salvador Cot –ja rectificada,- i l’e-notícies –sense rectificar.

A continuació deixem la notícia original:

 

CiU vota el cap d’opinió de La Razón com a nou director d’informatius de RTVE

José Antonio Álvarez Gundín, fins ara subdirector d’Opinió i Economia de La Razón ha estat nomenat nou director d’informatius de RTVE després que el Consell d’Administració ho aprovés a proposta del nou president de l’ens, José Antonio Sánchez.

La notícia no és nova –va produir-se dimecres 29- i ja han circulat nombrosos acudits per les xarxes socials sobre el biaix ideològic que poden patir els informatius de la televisió pública espanyola amb el nou director.

En canvi, però, un fet força transcendental del procés de nomenament ha quedat “oblidat” per la majoria de mitjans catalans: el vot favorable del conseller proposat per CiU per tal que Gundín ocupi el nou càrrec.

Entre els diaris en paper, només l’Ara ho esmenta, al segon paràgraf. La resta ni tan sols ho esmenta. El Punt Avui ni tan sols inclou la notícia i El Periódico publica una llarga declaració del portaveu de Compromís al Congrés espanyol, Joan Baldoví, criticant el nomenament, però en canvi no recull l’opinió de cap diputat català ni pregunta la posició de CiU.

Però el cas més extrem és el de La Vanguardia. Tot i que en paper va citar els resultats de la votació, la seva edició digital ho va amagar repetidament. Aquesta acostuma a publicar de forma quasi sistemàtica desenes de teletips de les principals agències. En aquest cas, però resumeix fins a la meitat un teletip d’EFE tot eliminant qualsevol referència a CiU que sí que hi era en la seva redacció original. L’edició d’Astúries del diari –només digital,- per la seva banda, publica un teletip d’Europa Press en el que hi manca precisament el paràgraf on s’informa dels diferents vots en el Consell d’Administració.

Sense haver pogut analitzar tots els mitjans de la CCMA, Mèdia.cat sí que ha pogut certificar que el seu portal web no ha publicat la notícia del canvi de directiu d’informatius de RTVE.

A Vilaweb només si pot trobar un brevíssim teletip d’ACN que tampoc menciona el suport convergent a Gundín i només E-notícies enfoca una notícia precisament en el suport de CiU a Gundín.

L’única opinió rellevant que Mèdia.cat ha aconseguit localitzar –tenint en compte que no s’analitzen tots els mitjans- ha estat l’editorial del director de Nació Digital, Salvador Cot, que mostra la seva indignació pel fet que els nacionalistes hagin votat a favor d’algú que ha definit Mas com “el braç ruc del sobiranisme” o ha acusat el catalanisme de “pactar amb Roma a canvi de 30 monedes”. Cap altre columnista s’ha expressat sobre el tema quan falten deu dies pel 9N i és evident que la línia editorial dels informatius de TVE jugaran un paper –com la resta de mitjans- en aquest a l’hora de mobilitzar o desmobilitzar els catalans.

Notícia relacionada: El control ciutadà obliga als partits a desdir-se del control dels informatius de RTVE però no a tirar enrere

Actualització: En una piulada, el conseller a proposta de CiU a RTVE, Oscar Pierre, nega haver votat a favor d’Álvarez Gundín per dirigir els informatius de la cadena, el que ha comportat una agria resposta de part del director de Nació Digital pel mateix mitjà, sense que, a hores d’ara s’hagin aclarit els fets.