Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ángel Raga, propietari de Mecomlys i Tele7

L’acord entre la productora Beovisión i Las Provincias per crear un canal autonòmic privat valencià autoritzat per sorpresa al Consell de divendres passat ha fet tornar a l’actualitat el Grup Mecomlys –on s’integra Beovisión- propietat d’Ángel Raga.

Mecomlys ja era un dels principals beneficiats de la política de compra de programes en l’època que Canal 9 feia gala d’un pressupost il·limitat i després va guanyar –integrat a la Unió Temporal d’Empreses Videac- ja va ser el guanyador, fa just un any, de dos dels tres lots –el tercer va quedar desert- amb els que s’havia de dividir Canal 9 un cop privatitzada.

Ara ja no seran uns programes o unes franges horàries les que controlarà Mecomlys, sinó una cadena sencera gràcies a l’acord al qual ha arribat amb el Grupo Vocento per llogar el canal de Las Provincias TV que ara per ara està dedicat a la televenda.

Però definir la nova televisió de “privada” pot ser una mica enganyós. Si bé és cert que la propietat del grup es troba totalment en mans de particulars, no ho és tant la seva inversió. El nou canal es beneficiarà de les ajudes promeses per Alfonso Rus, president de la Diputació de València, que en algunes ocasions s’han xifrat entre dos i sis milions d’euros i al que caldria sumar el que poguessin aportar les diputacions d’Alacant i Castelló.

També la Generalitat hi contribuirà. El Consell va aprovar a finals d’octubre una línia d’ajudes de 2.385.000 euros entre el 2014 i el 2015 per fomentar el valencià a la ràdio i televisió. Fins ara els pressupostos destinats a promoure la llengua pròpia als mitjans oscil·laven en xifres de poques desenes de milers d’euros.

El “truc” es troba en què per accedir-hi cal que la llicència d’emissió estigui plenament consolidada, cosa que no passa amb cap de les 42 freqüències locals, anul·lades el setembre del 2012 pel Tribunal Suprem espanyol per irregularitats en la seva concessió, encara que mai s’ha fet efectiva la sentència. Així, les úniques televisions que podrien accedir a aquestes subvencions serien les autonòmiques Mediterraneo TV –propietat de la COPE- i el nou canal de Mecomlys.

La paradoxa és que el beneficiari de les concessions irregulars de llicències va ser Tele7 –propietat de l’empresari imputat en la trama Gurtel, José Luis Ulibarri- origen de l’actual grup Mecomlys, que fins i tot ha recuperat el nom de Tele7 pel seu canal local a València.

Però sembla que Mecomlys sempre cau de peu i ara es beneficiarà d’unes ajudes per fomentar un valencià que ha menystingut repetidament des dels seus canals locals, fins i tot a costa d’incomplir els plecs de condicions de les concessions.

Televisió ‘low cost’

Però una xifra que en el millor dels casos arribaria als 10 milions d’euros –més el que pogués sumar la publicitat institucional- pot sembla poc per llençar una televisió d’àmbit autonòmic. Quin és el secret de Mecomlys?

De fet, l’argument per guanyar el concurs de privatització de Canal 9 va ser, precisament, els baixos preus. Tan baixos que el tribunal no va atrevir-se a atorgar-li el tercer lot en considerar que l’oferta incorria en “risc econòmic”, ja que no era possible garantir la programació amb aquells preus.

La resposta a aquest secret pot trobar-se, de nou, en la història del grup. La Tele7 originària va tancar acomiadant els seus treballadors sense pagar-los els salaris endarrerits ni abonar les indemnitzacions pertinents. A més, una de les ràdios del grup, tot i no tenir llicència, emetia des d’una freqüència de RTVV de forma gratuïta i sense que els responsables de l’ens es preocupessin en evitar-ho.

Mecomlys, però, no és l’única a funcionar gràcies la utilització de la infraestructura pública sense pagar-la. El canal de televisió que començarà a explotar deu 800.000 euros en concepte de lloguer dels repetidors de RTVV.

Un grup fidel Nombrosos mitjans han destacat el fet que el PP impulsi un mitjà privat afí quan falten només set mesos per a les eleccions valencianes i municipals. Des de Tele7, però, es destaca com a valor la pluralitat de la seva línia informativa, ja que “Mònica Oltra hi ha estat convidada repetidament”.

Però en canvi oblida episodis com la censura en directe d’un programa a la ràdio del grup mentre realitzava un especial sobre el tancament de RTVV.