Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Les noves normes del València CF per tal de cobrir les Juntes d’Accionistes del club no han agradat gens a la Unió de Periodistes Valencians (UPV). L’associació majoritària dels professionals valencians de la comunicació va emetre ahir un dur comunicat on considera les noves normes imposades per l’entitat esportiva una “retallada al dret a la informació i a la llibertat d’expressió” i les qualificava de “restrictives”. A més destaca les condicions “amenaçants” de “no tornar a ser acreditat a cap esdeveniment organitzat pel Club, ni tampoc als partits” per aquells periodistes que incompleixin el reglament.

La resposta del València CF no va fer-se esperar i poques hores després emetia el seu propi comunicat on considera les apreciacions de la UPV com “injurioses” i manifesta que la seva “prioritat i deure és la defensa dels seus accionistes, abonats i aficionats, no la dels interessos particulars dels mitjans de comunicació”. I a més afegeix que “El Club no admet pressions al respecte”.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

La direcció del València també fa referència al que considera que és una política que “compleix escrupolosament la Llei de Societats Anònimes” i “un exemple, en el futbol d’elit, d’aperturisme informatiu”. Finalment acusa la UPV de “poc rigor i professionalitat” i “d’inacció en casos “d’informacions inexactes, insults i faltes de respecte que reben en ocasions membres del València CF”, que no especifica.

El cas, però, és que la UPV en cap cas acusa el València CF d’incomplir la llei ni de no estar en el seu dret a tancar les seves juntes d’accionistes als mitjans –de forma explícita avisen que “no entrem a valorar” aquest punt- sinó tan sols demana al club que sigui conscient del “seu interès general i el volum de persones a les quals interessa”. Un interès general que l’entitat ha emprat sovint per justificar ajudes públiques o tractes de favor amb les administracions.

Prohibició d’informar en directe

La nova normativa aprovada pel València CF impedeix prendre imatges de les juntes d’accionistes i informar-ne en directe –incloses xarxes socials- i limita la presència de càmeres as cinc minuts previs al començament de la reunió i al seu final.

El club ha justificat les mesures adduint que tracta d’afavorir el dret dels accionistes a “rebre informació preferencial”, però la realitat és que actualment, tan grans equips de futbol com el Barcelona o el Madrid i moltes empreses multinacionals emeten en directe per internet les sessions de les seves juntes sense considerar que això afecti els drets dels seus socis o accionistes.

Segons publica Las Provincias –únic diari que informa en portada de la mesura, Levante ni ho menciona i Superdeporte es limita a un breu– la mesura no va ben rebuda entre els patrons de la Fundació, una entitat que ja no té cap poder real en la gestió del club i recorda que “fins ara mai s’havia posat cap condició i molt menys d’aquest tipus als mitjans”.

I és que encara que ningú ho vulgui esmentar, la recent venda del club al magnat singapurès Peter Lim plana sobre aquesta restricció.