Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El vídeo de les llanxes de l’armada espanyola envestint les zòdiacs de Greenpeace a tocar del vaixell de Repsol que pretén fer exploracions petrolieres a la costa de Canàries ha resultat extremadament viral a la xarxa i només al canal de You Tube de l’organització ecologista acumulen gairebé 400.000 visualitzacions.

Les imatges han estat preses i editades per Greenpeace i, per tant, s’han de prendre amb la mateixa cautela que qualsevol altra font interessada, però tot i això, resulta difícil de discutir que les embarcacions militars van agredir de forma premeditada i molt violenta les dels activistes, amb el resultat de dues persones ferides, una d’elles, la italiana de 23 anys Matilda B., de certa gravetat en patir talls a les cames amb una hèlice.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Però tot i la clara causalitat de l’incident i l’existència d’un iniciador clar de l’acció que va acabar amb les persones ferides –més enllà que després vulgui justificar-se aquesta- l’exèrcit va negar que les seves barques haguessin envestit les de Greenpeace.

I llegint alguns titulars, sembla que molt mitjans han optat per un enfocament neutral, posant les dues versions a la mateixa alçada, equiparant agressors i agredits i negant fent veure que o existien unes imatges explícites a la vista de tothom. Inclosos els seus propis lectors, ja que pocs digitals han resistit la temptació d’incloure un vídeo tan espectacular, encara que a vegades n’hagin amagat la seva font, contribuint més a la confusió.

Així, El País titula que hi va haver “Dos ferits en un xoc entre Greenpeace i l’Armada a les Canàries”, el que deixa entendre que tot va ser un accident fortuït o, en el pitjor dels casos, un enfrontament en el qual ambdós bàndols són culpables iguals.

El Mundo assegura que “L’Armada impedeix a Greenpeace abordar el buc de les prospeccions a aigües canàries”, el que carrega la presumpció de violència als ecologistes –“pretenien fer un abordatge”- mentre que els militars a penes van limitar-se a evitar el delicte, encara que no explica, en el titular, els mètodes expeditius que van emprar ni els seus resultats en forma de ferits.

També ABC –“Greenpeace intenta abordar el vaixell de Repsol i una activista resulta ferida”- col·loca als ecologistes com a iniciadors causals dels fets mentre que les llanxes militars desapareixen del titular, pel que seria lògic pensar que l’activista va ferir-se mentre intentava abordar el vaixell.

TVE encara insisteix més en la idea que les lesions són casuals: “Ferida una activista en caure per la borda en una protesta contra les prospeccions a les Canàries”. Explicat així, realment sembla un accident, una idea que resulta reforçada quan al segon subtítol que “Greenpeace diu que la seva embarcació va ser ‘envestida’ per l’Armada”, pel que l’agressió no és un fet objectiu documentat amb imatges, sinó simplement la versió d’una de les parts.

També 20 Minutos cau en el fet d’invisibilitzar la responsabilitat dels fets amb el seu “Una activista de Greenpeace és ferida prop del buc de les prospeccions a les Canàries”. Un cop més, ni exèrcit, ni envestides.

Però no tots els mitjans han titulat de la mateixa forma. La Sexta, per exemple, explica que “L’Exèrcit ‘envesteix’ les llanxes de Greenpeace davant el buc de Repsol a les Canàries”, tot i el seu “envesteix entre cometes. O l’Ara: “L’Armada espanyola envesteix les llanxes de Greenpeace a les Canàries”. Altres, El Periódico, han canviat  l’enfocament i un original “Ferida una activista de Greenpeace en caure  a l’aigua quan tractava d’abordar un vaixell de Repsol” -encara llegible a l’URL de la notícia- per un “Ferida una activista de Greenpeace al ser arrossegada la seva llanxa per l’Armada a prop del vaixell de Repsol”.

Pel que fa a la tendència a un canvi de punt de vista segons si analitzem mitjans catalans o espanyols, cal destacar l’anècdota que l’edició d’El País en català opta per un titular força diferent del ressenyat més amunt: “L’Armada envesteix dues zòdiacs de Greenpeace durant una protesta”.