Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Un dels mites que més ràpidament s’ha instal·lat en l’imaginari mediàtic col·lectiu dels últims mesos ha estat el que La Sexta –propietat de Planeta, un dels grups mediàtics més conservadors- havia donat ales a Podemos, convertint-se fins i tot en l’autèntica explicació del meteòric creixement de la formació.

Aquest article no pretén ser un estudi sistemàtic sobre el tractament de la formació de Pablo Iglesias a La Sexta, però sí que permet ressaltar que la televisió “progressista” de Planeta també s’ha apuntat al carro de manipular i ridiculitzar les propostes polítiques de Podemos en dos exemples recents.

El primer es remunta a l’entrevista que Ana Pastor va realitzar a Iglesias el 16 de novembre en un dels programes estrella de la cadena, El Objetivo. Llavors, la periodista va demanar al polític que respongués “amb un sí o amb un no” si pensava eliminar el concert d’escoles en cas d’arribar a presidir el Govern espanyol. Iglesias va respondre breument defensant que, en general, estava en contra que “empreses privades gestionin diners públics”, pel que Pastor va queixar-se que no s’hagués limitat a la resposta binària, tot i la complexitat de la pregunta.

La resposta a Iglesias, però, no va venir en el mateix programa, sinó en els informatius de La Sexta tres dies més tard. Allí, el narrador comença acusant Iglesias de no explicar “quan, ni com, ni els diners que suposaria per a l’Estat” i després la peça explorava si la mesura és possible mitjançant tres fonts, un sindicat especialment implantat en el sector, la patronal d’escoles privades i un professor jubilat d’un centre d’aquest tipus, amb un resultat previsiblement unànime: Eliminar concerts és inviable i alguna mentida inclosa, com que caldria “modificar la Constitució [espanyola]”.

El mateix dia, un altre programa de La Sexta –Más vale tarde-, sí va poder localitzar un defensor de la reducció concerts educatius. En unes breus declaracions, Jesús Salido, president de la Confederació Espanyola de Mares i Pares d’Alumnes (CEAPA) va defensar amb normalitat la mesura davant l’estranyesa de la presentadora –qui arriba a formular la mateixa pregunta tres vegades- argumentant senzillament que caldria fer-ho de forma progressiva.

El segon exemple és encara més recent, de l’últim programa de La Sexta Noche, un dels espais de debat polític més vistos i comentats de l’Estat espanyol. Allí, l’economista José Carlos Díaz analitzava el programa econòmic de Podemos titllant-lo repetidament “d’impossible”, “inaplicable” i perillós. En canvi, les seves propostes les va comparar amb la llei de la gravetat.

Díaz va arribar a menystenir els seus col·legues Juan Torres López i Vicenç Navarro –al segon li van escriure malament el nom en pantalla- assegurant que “el primer no és gaire important i el segon no sé qui és” i, més tard, que no s’havia llegit el seu llibre perquè “tinc moltes coses per llegir”.

El cas, però, tal com denuncien els mateixos Torres i Navarro des de Público, és que el programa econòmic que ambdós han elaborat a petició de Podemos per al seu posterior debat encara no és públic, així que Díaz va desqualificar una sèrie de propostes que ni tan sols ha pogut llegir.