Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La històrica capçalera de Perpinyà, L’Indépendant, i més antiga dels Països Catalans –va ser fundada el 1846- ha canviat de mans fa just un mes. El nou propietari és el dirigent del Partit Radical d’Esquerra (PRG en les seves sigles franceses) i propietari del grup mediàtic occità La Dépêche, Jean Michel Baylet.

Per 45 milions d’euros –la meitat del que valia el 2007- el grup La Dépêche ha adquirit la totalitat del grup Midi Libre, que inclou, a més de L’Indépendant, els diaris Midi Libre i Centre Presse Aveyron, les revistes Terres catalanes i Midi gourmand, una impremta i una part de la televisió local TV Sud.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Baylet és un polític de la vella escola, hereu d’una família molt poderosa, tant en l’àmbit polític com el mediàtico-econòmic. La seva mare, Évelyne Baylet, va ser presidenta del departament de Tarn i Garona i amb 99 anys encara dirigia el diari La Dépeche du Midi.

El fill ha heretat, així el seu imperi mediàtic i polític –amb un pes històric molt gran a diversos departaments del Migdia-Pirineus- i l’ha utilitzat per la seva pròpia promoció, aliant-se de forma estable amb els socialistes des de l’època de Mitterrand –el que li ha permès accedir a diversos càrrecs governamentals- però sempre mantenint un perfil propi que li permetia gaudir de certa capacitat de pressió. Tot i això no s’ha escapat de les sospites de corrupció ni de les acusacions d’utilitzar el seu imperi mediàtic –inclòs el diari més important de Migdia-Pirineus- en favor de la seva carrera política.

Tot i això, Baylet, és un polític dels que a l’Estat francès s’anomenen “fidel al país”. Sense que se li pugui trobar cap tipus de vel·leïtat nacionalista o occitanista, els seus defensors en destaquen el “seu accent local molt pronunciat”, se suposa que tant lingüístic com polític.

Jacques Font

Però la part més rellevant de l’operació és potser el perfil del soci local de Baylet a Perpinyà: Jacques Font. Font és el propietari d’una important cadena de cinemes a l’Estat francès –inclosos tots els de Perpinyà- a més d’una productora i altres negocis. Net de barcelonins i proper a idees d’esquerres –als anys 70 va militar al Partit Socialista Unificat i més tard se l’ha relacionat amb el PS- és un dels grans mecenes de la cultura catalana a la Catalunya Nord. Membre del Col·lectiu Abat Oliba –dedicat a explicar el procés sobiranista als mitjans francesos- i els fills del qual van estudiar en català a les escola, tot una declaració d’intencions a l’Estat francès. Al cinema Castillet de Perpinyà –el més antic de l’Estat francès- hi ha penjada l’estelada.

Segons ha explicat el periodista nordcatalà Aleix Renyé, Font hauria posat fins a un milió d’euros per a la compra de l’Indépendant i gaudeix de bona opinió entre la redacció. El diari perpinyanès ha anat evolucionant els darrers anys i cada vegada més presta més atenció i amb un enfocament més favorable al procés sobiranista català.