Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ahir, el president Artur Mas va explicar el seu pla polític per als mesos vinents. Aplaudit per uns, criticat per altres, la proposta de Mas, però, resta molt oberta i depèn, sobretot de la capacitat d’elaborar el que ha anomenat “Llista país”. Si aquest pas és possible, es convocarien unes eleccions que tractarien que tinguessin un caràcter plebiscitari abans de l’estiu i després –en cas d’aconseguir una majoria absoluta- iniciar un procés de negociació amb l’Estat espanyol sobre la independència que en cap cas arribaria abans de 2016.

El discurs pot sonar bastant al que va produir-se al setembre de 2012, just després de la manifestació monstre de la Diada –que va tenir un impacte més gran, no sols per la massiva afluència, sinó també per l’efecte sorpresa,- però lluny de veure-hi una repetició, les portades dels diaris barcelonins opten, en gran mesura pels titulars èpics. Hi ha un excés de “moments històrics” en aquest procés? Comparem les informacions de l’anunci de convocatòria dels comicis del 2012 amb les de l’acte d’ahir per tractar de respondre aquesta pregunta.

Ara: Sens dubte és el diari més propens als titulars èpics. El 26 de setembre del 2012 va titular sobre una imatge a plana sencera un “Plebiscit 25-N” i a sota, el que se suposa que és una cita de Mas “Ha arribat l’hora”. Dos anys després ja sabem que ni aquelles van ser unes eleccions plebiscitàries –en principi ho seran les properes- ni l’hora ha arribat exactament.

Tot i això, avui obre amb “Mas, a totes” i una espectacular fotografia del president a plana sencera –marca de disseny del diari, és cert- sobre fons negre amb molta gravetat. Sobreimprès a la imatge un resum del discurs presidencial destacant els conceptes “llista”, “compromís”, “objectiu” i “calendari”.

El Punt Avui: Fa dos anys va destacar un immens “25-N” en portada i a sobre va incloure-hi una frase de Mas que també ressaltava que llavors era “el moment”: “És hora d’exercir el dret a l’autodeterminació.

Avui torna a escollir una cita de Mas per obrir el diari: “Puc ser el primer, o puc ser l’últim”. Una tria plena també de ganes de passar a la història i que destaca la generositat del president. La imatge, però, és bastant més sòbria que el titular.

 

La Vanguardia: El 2012 va optar per un immens “Parla Catalunya” per explicar l’anunci d’eleccions, juntament amb una imatge dels diputats de CiU aplaudint el president en el Parlament. En els subtítols destacava que “El President espera assolir els ‘objectius nacionals’ en un o dos mandats i retirar-se” i una també una cita de Mas: “Si el país ha d’iniciar un procés de gran envergadura cal l’aval del poble”.

Avui, però, la capçalera de Godó rebaixa el to i opta per un titular més informatiu –“Mas proposa un pla per a la independència el 2016”- i en els subtítols destaca més els dubtes –l’ús d’expressions com “supedita”, “si” i “es faria” en cada un dels textos- que les certeses del discurs del president.

El Periódico: El diari del Grupo Zeta ha optat per relegar completament el to èpic. Així, dos anys titulava ben gran i de forma sobreimpresa sobre una fotografia a portada sencera un “Mas es llança” –i encara al subtítol es referia a la convocatòria electoral com una forma “d’exercir el dret a l’autodeterminació”.

En canvi, avui ni tan sols destina una imatge a informar del discurs de Mas, que queda limitat al titular principal i enfocat en la batalla partidista entre CiU i ERC per l’hegemonia del moviment sobiranista.