Periodistes a la publicitat

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

M’alegra saber que aquest dijous 4 de desembre a les set del vespre tindrà lloc al Col·legi de Periodistes (CPC), a Barcelona, un seminari organitzat pel Consell de la Informació de Catalunya sota el títol “Periodistes a la publicitat”, que comptarà amb les intervencions de Joaquim Maria Puyal i Ferran Lalueza.

L’objectiu, segons els organitzadors, és debatre les queixes rebudes sobre la simultaneïtat de l’exercici del periodisme amb activitats publicitàries a la llum del Codi Deontològic de la professió periodística de Catalunya i tractar sobre la diversitat de casos, que van de l’anunci purament comercial als programes patrocinats, amb la finalitat de distingir quan es produeix un conflicte d’interessos.

Recordo que d’aquest afer ja en vaig parlar a Mèdia.cat per una denúncia prèvia al Consell de la Informació sobre la imperdible Bibiana Ballbé (que va emetre un advertiment contra ella) i per una altra queixa que vaig fer sobre els periodistes Espartac Peran i Xavi Coral, que utilitzen descaradament els platós i la infraestructura del programa “Divendres” (TV3) per anunciar, com si fos una notícia, sigui un derivat de productes làctics, les delícies d’una mútua o les subvencions per a les bicicletes elèctriques.

Aquesta darrera queixa va ser admesa a tràmit pel CIC el febrer de 2014. El mes de setembre se’m va fer saber un retard en la tramitació pel fet que havien “tingut dificultats per obtenir el material audiovisual”, per bé que al pròxim ple de la institució es tractaria l’afer. Han passat gairebé tres mesos més i no he rebut cap resposta.

Em pregunto si les dificultats que addueix el CIC per tramitar la queixa tenen a veure o bé amb la manca de col·laboració de TV3 o bé amb el propi funcionament del Consell, o bé, finalment, a totes dues coses.

En qualsevol cas, els periodistes citats continuen utilitzant la televisió pública per fer publicitat de forma descarada. Espero, si més no, que aquest dijous al CPC es tracti convenientment la insistent vulneració del Codi Deontològic per part d’aquests i altres periodistes, que sembla que han confós la seva professió.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.