Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Amb cinc correus electrònics la productora del documental “Ciutat Morta” demostra que el director de TV3 ha tingut els seus dubtes, contradiccions i dilacions per a confirmar una data d’emissió d’aquest treball documental. Cosa difícil de fer entrar al calendari i a la graella un treball ja fet, es veu.

El documental explica un dels casos de corrupció policial més encandalosos dels darrers anys. En Xapo Ortega i Xavier Artigas, els autors del documental segueixen el relat de Patricia Heras, una jove accelerarà la seva creació literària en un bloc mentre és objecte d’una profunda injustícia: dos anys d’espera per un judici, empresonament i molta crueltat. Acusada d’agredir un policia.

El documental ha rebut nombroses mencions i reconeixements per un treball que vol ser una eina per a fer justícia. Ha estat premiat com a millor documental al Festival de Málaga, ha format part de la programació del de Donostia, guardonat en un Festival a Cadis, present a Uruguai… arreu. Menys a TV3, de moment.

Corria el mateix any dels fets que motiven el documental “Ciutat Morta”, el 2006, quan infoTV un productora televisiva -que a més era un canal- publicava “El País dels Cecs” dels periodistes Sergi Tarin i Vicent Peris. El treball és un retrat social molt nítid del Castelló de Fabra (que no de La Plana). Una sincera mirada a l’ex-president de la Diputació Carlos Fabra que aquest dilluns ha entrat a la presó per un delicte contra la Hisenda pública, i que ha tardat deu anys a ser condemnat.

El País dels Cecs va posar el dit a la llaga amb aquest treball. També ho feia InfoTV quan anava a les rodes de premsa convocades per la Generalitat o els ajuntaments i feia als seus responsables les preguntes que la resta de periodistes no volien fer. Explica en Sergi Tarín, un dels autors del documental que cap de les forces polítiques de l’oposició a Castelló van reaccionar amb el documental, fins i tot consideraven que en recollir el testimoni dels súbdits i afalagadors del darrer dels polítics de la nissaga isabelina, se’l lloava. Trencar el consens informatiu és d’una alta incomoditat.

I avui ja sabem que “Ciutat Morta” serà emesa per TV3 abans del 31 de gener, InfoTV va patir l’adjudicació sectària de llicències de la TDT i va cenyir la seva actvitat a productora televisiva que és el que fa avui, els periodistes de Canal 9 que miraven estupefactes l’atreviment de Juli Esteve per a fer preguntes incòmodes ja no hi treballen a la televisió pública perquè aquesta la van tancar… però continuen els relats.

Una pista: la setmana passada a l’Audiència Provincial de Tarragona es va presentar un recurs d’apel·lació per l’arxivament de la causa de la mort de Yassir el Younoussi, el juliol de 2013 als calabossos de la comissaria dels Mossos d’Esquadra del Vendrell. Un cas que necessita de ser explicat, i si ho fes una televisió pública ens faria un gran servei. Però potser caldrà una altra ‘Ciutat Morta’ en “El País dels Cecs”.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.