Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La Vanguardia va publicar una enquesta electoral el 6 de desembre en un context de probable avançament de les eleccions catalanes. El titular va estar: CiU y ERC no suman mayoría ni con una lista única ni por separado. Amb un caire informatiu el títol apunta a un dels principals debats de l’independentisme després del 9-N: si es presenta o no llista conjunta i com a tal està vinculat a la més estricta actualitat. En el text de la notícia, el primer que es destaca és la victòria de CiU i que no sumaria amb ERC majoria absoluta -amb o sense llista conjunta- com sempre havia passat en unes eleccions catalanes. Després es ressalta la irrupció de Podemos i la pujada de la CUP. En tercer lloc, s’indica que Ciutadans més que duplica els seus resultats i, finalment, s’aborda el fort descens de PP, PSC i ICV que, segons l’enquesta, perdrien gairebé la meitat de vots i representants. En els darrers paràgrafs més interpretatius l’analista Carles Castro assenyala que el sobiranisme només sumaria majoria absoluta amb la CUP i que CiU, tot i seguir sent primera força, retrocediria i ERC, tot i avançar, no aconseguiria superar als convergents com si va fer a les europees o feia en enquestes anteriors.

Com és habitual amb aquestes enquestes electorals molts mitjans, especialment els digitals, se’n fan ressò dels mateixos. I, com també sol ser habitual, cada mitjà hi aporta a les dades la seva particular perspectiva i interpretació.

Els digitals en català

Vilaweb suma al titular de la notícia sobre l’enquesta de La Vanguardia les dades de l’enquesta d’El País. En la part referida als resultats d’àmbti català es destaca la victòria de CiU amb el titular Dues enquestes preveuen un ascens de CiU al Principat i la victòria del PSOE a Espanya. A més, assenyala que en aquesta enquesta és més clara encara la distància amb ERC que en la d’El Periódico. Dues coses varien de la jerarquia de les dades que presenta La Vanguardia: per una banda, que CiU i ERC no sumen majoria absoluta junts o separats a apareix al final del text referit a les eleccions catalanes i, per altra banda, l’ascens de Ciutadans se situa abans que les mencions a Podemos o la CUP que també pugen.

Catalunya Plural, l’edició catalana d’ElDiario.es, destaca que L’independentisme obtindria el 55% dels diputats en unes eleccions anticipades. A més ressalta que aquesta és a “l’única suma que ofereix una majoria clara” i indica que la CUP podria tenir un paper clau en el procés sobiranista, cosa que no indica cap altre digital. Aporta, també, dues interpretacions que van referides a la “fragmentació” del Parlament i a que “per ICV-EUiA, l’entrada de Podem seria letal”.

El Singular.cat destaca al seu titular el resultat de la competició entre CiU i ERC per la primera posició: CiU queda primera, i ERC 13 escons per sota. Es ressalta que CiU i Esquerra sumen, fins i tot, algunes dècimes més que fa dos anys, però perden quatre escons en el còmput total. Una dada que tot i que cita La Vanguardia no menciona cap altre digital. El Singular.cat prioritza la irrupció de Podemos o l’ascens de la CUP al de Ciutadans.

Directe.cat centra el seu titular en què els independentistes obtindrien majoria absoluta si se celebressin unes noves eleccions Majoria absoluta independentista(75) de CiU(40) ERC(27) i la CUP(8) una anàlisi, al titular, que només fa aquest digital i Catalunya Plural. Es dedica un destaca a que “per separat els independentistes obtenen 75 diputats, amb una llista amplia i unitària i la CUP per separat el resultat arribaria als 85/90 escons”, una opció que no assenyala cap altre mitjà. El digital afirma que l’estratègia de llistes per separat “passaria factura” a ERC i li retreu “el retorn a la vella estratègia d’ERC (que) li costa un mínim de 10 escons a l’enquesta” quan havia guanyat les europees i totes les enquestes anteriors. Ubica, i és l’únic mitjà que ho fa. A Podemos al costat de Ciutadans com a una de les forces del “populisme unionista”. Inclou el descens en vots de PSC i PP i sobre la caiguda d’ICV, aporta que “l’error de l’actual direcció els aboca a una clara refundació dins de Podemos i Guayem”. La peça ultrapassa el caire informatiu per a esdevenir clarament interpretativa per explicar tots els moviments electorals que anticipa l’enquesta.

Els digitals en espanyol

Público.es dedica un titolet, i no el titular, a l’enquesta de La Vanguardia perquè li dóna més importància a la d’àmbit estatal publicada per El País. El titolet prioritza, com el titular principal, el resultat de Podemos i destaca que El partido de Iglesias, cuarta fuerza en Catalunya. Amb tot, la jerarquització de la informació en el text de la notícia és molt similar a la de La Vanguardia.

EconomiaDigital.es és un dels digitals en espanyol que més interpretació pròpia afegeix tot i que parteix de la mateixa conclusió que La Vanguardia: CiU y ERC se bloquean y no alcanzarían la mayoría absoluta, però afegeix un verb clarament interpreatiu “se bloquean” que vol indicar que l’estratègia política de les dues formacions podria haver entrat en col·lapse. El text de la notícia titlla la configuració del Parlament que resultaria de les dades de l’enquesta d’“ingovernable” i destaca la irrupció de Podemos, i l’ascens de Ciutadans i la CUP. Indica que Mas capitalitza el 9N, però recorda que CiU perd 10 escons i que el bloc sobiranista no aconseguiria els 90 diputat, necessaris per reformar l’Estatut.

ElPlural.com s’apunta a la interpretació de les dades de l’enquesta de La Vanguardia: CiU y ERC no alcanzarían mayoría absoluta ni en lista única ni por separado. En el text de la informació s’afegeix que primer cop les dues forces no sumarien majoria absoluta en unes eleccions catalanes. S’agrupen l’ascens de Podemos i Ciutadans i el descens de PSC, PP i ICV. I s’afegeix, al final que la CUP duplicaria resultats.

El digital VozPopuli.com reprodueix, amb matisos, la interpretació de La Vanguardia, afegeix la comparació amb altres dades, i indica que Ni juntos ni separados: los sondeos apuntan que CiU y ERC no tendrán la mayoría en el Parlament. Pel que fa a mitjans regionals espanyols com ara Diario de Navarra o Andalucia Información destaquen el mateix que el mitjà del Grup Godó amb un matís: CiU supera a ERC pero juntos no alcanzarían la mayoría absolutaCiU supera a ERC en intención de voto y no alcanzan mayoría absoluta ni con lista única ni separados. Els textos de la notícia dels tres mitjans són molt similars, tot i que més reduïuts, a la jerarquització de la informació de La Vanguardia.

Per uns CiU i ERC es “bloquegen” o no arribe a la majoria absoluta, per altres l’independentisme suma majoria absoluta  i uns tercers se centren en la disputa entre CiU i ERC pel primer lloc. Tot això demostra que les dades d’una enquesta, o qualsevol fet noticiable, poden tenir múltiples i legítimes interpretacions en funció de molts factors: la línia editorial de cada mitjà, l’actualitat dels fets, o -especialment en els digitals, fer un titular que sigui més atractiu per a que provoque el màxim de clicks possibles, l’àmbit geogràfic o temàtic del mitjà informatiu o el que aporta cada redactor… entre molts altres. Tot i que el periodisme no és només una suma de possibles interpretacions, sinó que demana veracitat i contrast, com a lectors pot resultar interessant elegir quina interpretació ens sembla més interessant o, fins i tot, contrastar notícies  de  mitjans amb línies diferents per tenir una informació més completa, tal i com hem pretés fer amb l’article d’avui.