Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El passat 25 de juny va ser trobat assassinat i esquarterat Javier Abil de 44 anys i veí de la localitat valenciana de Gandia. Abil estava desaparegut des de principis de maig i la notícia del seu assassinat va commocionar la comarca de La Safor de la qual es capital Gandia. Informativament aquests fets han tingut quatre moments destacables: durant maig quan surt en alguns mitjans que havia desaparegut i com se’l buscava, a finals de juny quan es descobreix el cos d’Abil i es detenen els presumptes assassins, en agost quan es convoca una manifestació a Gandia en què es demana que s’esclareixin els fets i en la segona quinzena novembre on tornen a haver noves detencions.

Es tracta d’un crim confés on els propis detinguts han reconegut homofòbia en les seves declaracions i la família de l’assassinat també assenyala l’odi a l’homosexualitat com un dels possibles mòbils del crim. Si bé això ha estat reflectit a algunes de les notícies aparegudes en els mitjans locals, l’homofòbia només ha protagontizat un dels titulars de les informacions sobre el cas. Des de Media.cat hem analitzat 36 informacions de mitjans locals des de maig fins ara: les edicions comarcals de Levante-EMV i Las Provincias, i les revistes Safor Guia i Gente de la Safor i les emissores Radio Gandia-Cadena SER i Onda Naranja-Cadena COPE.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

L’únic titular que compta amb la paraula homofòbia entre les notícies analitzades és el de la notícia que es va publicar el 26 de juny a Levante-EMV: Investigan si los acusados del crimen de Gandia mataron a Javier por homofobia. I tot que apareix en més ocasions mencionada en el cos de la notícia de les informacions analitzades de Levante-EMV, l’homofòbia no repeteix a cap titular més ni tampoc a cap subtítol. Pel que fa a Las Provincias ha estat el mitjà que més seguiment n’ha fet del cas amb un total de nou informacions. Amb tot només fa esment a la presumpta homofòbia en dues notícies: Dos hombres más van a prisión por ayudar a deshacerse del cadáver de Javier Abil en la qual es menciona al subtítol i al cos de la notícia titulada Unas 250 personas reclaman justicia para el hombre que fue descuartizado en Gandia.

De les tres notícies que apareixen a Gente de la Safor sobre el cas, que no informa dels fets més enllà de la data quan es van trobar les restes d’Abil, no hi ha cap menció de l’homofòbia ni als titulars ni al text de la notícia. El mateix fa Safor Guia que deixa d’informar del cas quan es detenen a finals de juny als presumptes culpables. Amb tot, Safor Guia sí que menciona l’homofòbia a l’entradeta de la notícia publicada el 27 de juny  Prisión para los tres detenidos por el asesinato de Javier Abil. Apareix al text de la notícia amb l’expressió “tintes homófobos” i al final de la notícia que “el grupo de Homicidios de la Guardia Civil mantenía una investigación abierta, en la que no se descarta que los acusados mataran a Javier por homofobia”.
Radio Gandia, vinculada a la Cadena SER, ha informat en sis ocasions del cas, de les quals cap ha aparegut  en el titular o subtítol la paraula homofòbia que només apareix en el text normalment cap al final a dues notícies: La familia de Javier Abil pide que los presuntos asesinos del gandiense cumplan la pena íntegra i 250 personas piden justicia por el asesinato de Javier Abil Orpegui . En ambdós casos la ràdio fa esment a delcaracions de familiars per parlar d’homofòbia. D’altra banda, el cas més on més s’ha invisibilitzat la presumpta homofòbia és el d’Onda Naranja-COPE de Gandia que no la menciona al titular en cap de les set notícies que emet sobre el tema, però tampoc en el cos de les notícies.

L’homofòbia mereix per als mitjans locals, i segons es desprèn de les notícies analitzades, la mateixa atenció als titulars que la nacionalitat dels assassins -lituans amb una menció a Ràdio Gandia-, un fet que és informativament irrellevant. Alhora, el fet que fos esquarterat és esmentat quatre vegades (Gente de la Safor, Safor Guia, Levante-EMV o Las Provincias), quatre vegades més que el possible motiu del crim. Quan apareix, la menció a l’homofòbia en el cos de la informació ho fa com a un element secundari -als darrers paràgrafs- i només prioritzat més enllà del titular en dues ocasions amb dos subtítols o l’entradeta (Safor Guia i Las Provincias). Si be juga en contra a la possibilitat que es mencione l’homofòbia el fet que estem un moment molt inicial de la investigació, cal ressaltar que són dues les fonts que indiquen aquesta possibilitat: les declaracions dels propis acusats i la família que són públiques des de finals de juny. El possible delicte d’odi contra l’homosexualitat juga un paper massa secundari en les informacions analitzades dels mitjans locals esmentats en un cas tan greu. Segons fonts de l’Observatori contra l’Homofòbia, si es confirma que aquest era el mòbil, podríem estar parlant del cas més greu d’assassinat per homofòbia.

També es produeix un contrast notable amb el tractament de les notícies sobre l’agressió homofòbica que es va produir als Encontres Estatals LGTB, a mitjans de novembre, que es van celebrar a Gandia i en el qual totes les informacions consultades porten la paraula homofòbia al titular. Tant en mitjans locals com Levante-EMV, Las Provincias o Gente de la Safor, com en altres d’àmbit estatal com El País, ElDiario.es, Huffington Post, 20 Minutos o l’ABC.

El tractament informatiu de l’assassinat de Javier Abil està més a prop del típic de la secció de succesos que d’un abordatge integral vinculat al possible mòbil d’homofòbia. Probablement influeixi la manca de consciència que hi ha respecte a aquest tipus de violència ja que no es valora l’homofòbia com a element informatiu rellevant, cosa que sí que passa, per exemple, amb la violència masclista. En aquest darrer cas sí hi ha hagut un treball dels moviments socials i dels periodistes que n’han fet evolucionar notablement l’abordatge informatiu que fa només vint anys era abordat als successos i com a “crim passional”. L’homofobia, encara que siga presumpta, ben mereix un titular.