Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La majoria dels mitjans analitzats per Media.cat han optat per titulars descriptius a l’hora d’informar de l’admissió a tràmit per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de les querelles contra el president de Catalunya, Artur Mas. S’han analitzat els titulars, subtítols i avantítols de les peces informatives principals i les de context o ampliació d’informació que han ofert els mitjans en les seves edicions digitals del matí. I l’opció que inclou al titular només els fets com a tals, l’admissió a tràmit de les querelles, és clarament majoritària: El País, El Mundo, Público.es, La Razón, La Vanguardia, El Periodico, El Punt Avui, Levante-EMV, Las Provincias i Diario de Mallorca. Només el titular de l’Ara ofereix, i destacada en el titular, la versió segons la qual el 9-N s’hauria fet d’acord amb la llei: El Govern, convençut que va actuar d’acord amb la llei el 9-N. En un segon pla queden, com a subtítol, les opinions de Rajoy que “es limita a expressar respecte per l’admissió a tràmit de la querella contra Mas”.

La uniformitat aparent dels titulars es trenca amb les titulets que emmarquen les notícies i les situen en un dossier informatiu sobre el procés sobiranista català que va més enllà de les seccions habituals. Així El Mundo ho situa en Las consecuencias de la consulta, La Razón amb El desafío independentista. El País, Levante-EMV i Diario de Mallorca opten per titulets més descriptius: La consulta catalana el diari espanyol, i Proceso sobiranista els diaris valencià i mallorquí. Publico.es en parla d’El 9-N, en los tribunales i El Periódico de El pols sobiranista. La Vanguardia i l’Ara ho emmarquen sense més a la secció de Política. El Punt Avui ubica la informació en el seu dossier Catalunya vol viure en llibertat. Els mitjans valencians i balears analitzats ho encabeixen en la secció de nacional o Espanya sense més precisió.

Peces sobre la campanya d’autoinculpació de l’ANC

El Punt Avui i l’Ara eren els dos únics diaris, dels analitzats per Media.cat, que aquest matí destacaven la campanya de l’Assemblea Nacional de Catalunya per inculpar-se amb el president. Els dos mitjans li dedicaven peces informatives específiques i en pla gairebé d’igualtat als titulars de l’admissió a tràmit de les querelles: l’Ara amb L’ANC engega una campanya per promoure l'”autoinculpació massiva” en solidaritat amb Artur Mas i El Punt Avui amb Campanya de l’ANC per inculpar-se. Aquest matí la campanya no estava destacada amb peces independents per cap altre mitjà dels analitzats.

Per la seva banda, La Razón és el mitjà que contextualitza de forma més negativa els fets i destaca les peces de context: “Toni Bolaño: Crónica de un fracaso” i afegeix que “ERC salva al president por tercera vez de comparecer por el «caso Pujol»”, que Junqueras diu que si ataquen al Govern “ens ataquen a tots” i finalment que des del PP assenyalen que al final la llei sempre arriba a tothom. Només al final afluixen i assenyalen que Mas tot i que no compartir la querella se sotmetrà a la decissió del del TSJC. La peça de contextualització d’El País inclou l’anàlisi dels moviments i partits sobiranistes: El soberanismo califica de “error” la decisión judicial. I en segon pla, en un subtítol, afegeix la interpretació del PSOE i del PP en la qual diu que “El PSOE pide diálogo y el PP la valora como “un mensaje tranquilizador”. El Mundo ressalta en un subtítol la interpretació de la presidenta del Parlament, Núria De Gispert, que creu que la querella suposa una amenaça i crea “animadversió”. Tant el Diario de Mallorca com Levante-EMV també contextualitzen en clau catalana i tots dos diaris contenen una peça que afirma que ERC expressa el seu total suport a Mas davant les querelles. El Periódico és dels pocs mitjans analitzats que dedica la peça d’ampliació i interpretació a donar una visió clau espanyola en la qual afirma que Susana Díaz avisa Rajoy que va «tard i malament amb Catalunya». Pel que fa a Publico.es, La Vanguardia, Las Provincias aquest matí no ampliaven  la informació amb peces informatives afegides.

La que hem fet avui es tracta d’una primera aproximació al tractament informatiu de l’admissió a tràmit de la querella  contra Mas que torna a situar el 9-N en el centre de l’actualitat informativa i, de ben segur, serà un tema que ocuparà un destacat espai en els mitjans durant els propers dies.