Marcant línia contra els silencis

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

S’acaba el 2014. I, tot i que des d’un punt de vista general, periodísticament s’acaba tal com es van acabar els anys anteriors, si augmentem la lupa, des del Grup Barnils acabem l’any amb molta satisfacció. I ho fem perquè, malgrat que la dinàmica d’acomiadaments i de tancaments de mitjans continua implacable –la nostra professió no ha notat ni sembla que hagi de notar la bona nova d’en Rajoy, que assegura que “la crisi ja és història”-, la feia del Grup cada cop fa més forat.

Aquest any hem tret al carrer dos nous llibres de la col·lecció “Periodistes”. El primer, “Castor, la bombolla sísmica”, del barniler Jordi Marsal, va sortir envoltat de silenci, però ha aconseguit trencar totes i cadascuna de les barreres silencioses que envoltaven el despropòsit del Castor. El llibre s’ha convertit en un referent periodístic absolutament imprescindible per a tots els que han volgut afinar bé el tema, des dels companys del 30 Minuts, de TV3, fins a la premsa comarcal del territori afectat, passant per totes les ràdios –inclosa la nacional- i totes les teles. Gràcies a la feina d’en Marsal, al seu desacomplexament periodístic, ara els telenotícies quan parlen del Castor, ja paren obertament d’en Florentino Pérez.

I el segon llibre ha estat “Els senyors del boom”, de la barnilera Gemma Garcia Fàbrega. Un llibre exhaustiu, ple de dades contrastades, que ensenya les vergonyes de tots els artífexs de la bombolla immobiliària als Països Catalans. I, ves per on, just quan el llibre sortia al carrer, també veia la llum el desvergonyiment d’Enrique Bañuelos –el gran senyor del boom- admetent que les promeses de BCN World eren més aviat brindis al sol. I ha estat la feina de la Gemma la que, també arreu –des d’El Temps fins a Catalunya Ràdio- ha marcat la línia periodística sobre un dels tabús informatius dels nostres dies.

Però és que aquests dos llibres no han estat dues flors d’estiu, perquè entre l’un i l’altre ha sortit una nova edició de l’anuari de silencis mediàtics. Un nou anuari on els grans bancs, les grans empreses econòmiques i els grans fons d’inversió també han quedat retratats. Un cop més. I, per si no n’hi hagués prou, el Grup Barnils, a través del nostre observatori Mèdia.cat, ha tret diversos informes exhaustius que també han estat agraïts per la professió, pel seu rigor i per la seva vocació de trencar estereotips sobre els biaixos informatius que, de vegades ho són i de vegades només ho semblen.

En definitiva, el Grup de Periodistes Ramon Barnils acabem el 2014 sabent que ens queda molta feina per fer, però sabent també que n’hem fet molta i, sobretot, que tenim moltes, moltes, moltes ganes de continuar treballant per trencar els tabús, l’autocensura i els silencis. Hi hem estat, hi som i, sobretot, hi serem.

 

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.