Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El brutal atemptat contra el setmanari humorístic Charlie Hebdo ha fet sonar totes les alarmes sobre les amenaces a la llibertat d’expressió –amenaces que, desgraciadament, van molt més enllà de les mortals, encara que aquestes siguin les més greus- i també ha fet sorgir amb força el fantasma de la intolerància religiosa, sigui en forma de gihadisme, sigui en forma d’islamofòbia, en acusar tots els musulmans de ser, d’alguna forma, còmplices del crim.

Paral·lelament, la xarxa i els mitjans s’han omplert de les mostres de solidaritat amb els ninotaires assassinats , en gran mesura en forma de vinyetes i dibuixos. Però molts pocs dels reculls elaborats pels mitjans o de les imatges més virals a les xarxes són obra d’autors musulmans o que visquin en països de majoria musulmana.

Reforçaria això la tesi de la manca d’empatia dels ninotaires musulmans respecte als seus col·legues europeus? O és una mostra de la poca atenció que prestem al que realment passa en aquests països.

Mèdia.cat us ofereix una selecció de les vinyetes en solidaritat amb les víctimes parisenques i en defensa de la llibertat d’expressió dibuixades des de països i autors musulmans. Una selecció realitzada a pesar de les dificultats idiomàtiques, de desconeixement cultural i diferent accés a la xarxa. En portada Hassan Bleibel (Líban).

Arifur Rahman (Bangla Desh)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stavro Jabra (Líban)

 

 

 

 

 

 

 

Cheb Maklouf (Egipte)

 

 

 

 

 

 

 

Willis (Tuníssia)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Khalid Albaih (Sudan)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ladane Nasseri (Iran)

 

 

 

 

 

 

 

Hassan Bleibel (Líban)

 

 

 

 

 

 

 

Stavro Jabra (Líban)

 

 

 

 

 

 

 

Willis (Tunísia)