Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Fa una setmana la majoria de mitjans es feien ressò de la carta amenaçadora –amb una bala de 9 mil·límetres dins- rebuda per l’alcaldessa valenciana Rita Barberá. La imatge somrient de la primera edil sostenint les proves eren prou contradictòries amb la gravetat dels fets –i la importància donada des del propi Ajuntament, que va convocar una roda de premsa per explicar-ho,- però el fet va tenir una altra víctima col·lateral, probablement el resultat que esperaven els anònims amenaçadors. I és que el remitent de la carta era la històrica emissora lliure valenciana Ràdio Klara, un mitjà alternatiu amb més de 30 anys de presència continuada a les ones.

Barberá va explicar que no pensava desvelar el nom de la ràdio remitent perquè “segur que és mentida” però va permetre als mitjans fotografiar el sobre on podia llegir-se perfectament “Radio Clara” [sic].

Manolo ‘Totxa’, periodista de Ràdio Klara, confirma aquesta desvinculació de l’emissora amb les amenaces i relaciona aquest intent de criminalitzar el seu projecte relacionat amb una sèrie d’amenaces que venen rebent des de setembre. “Pel que hem pogut veure a les fotografies publicades, la cal·ligrafia i el tipus d’ortografia [amb faltes molt grosses] serien similars a les cartes amenaçadores cap a la ràdio i alguns dels nostres col·laboradors que hem rebut i que vam denunciar el 2 de desembre sense que haguem rebut cap resposta fins ara”.

Imatge publicada a l'ABC il·lustrant la notícia de les amenaces a Barberá

El que més greu li sap, però, a ‘Totxa’ és que la majoria de mitjans publiquessin la informació –inclosa el nom de la ràdio- sense posar-se en contacte amb ells. “Primer van publicar i després van contrastar”. A més denuncia que a hores d’ara ningú –ni Ajuntament,ni policia- s’ha posat en contacte  amb ells per tal de saber la seva posició o les amenaces rebudes.

Una situació, la de les amenaces que no és nova en aquesta ràdio. “Si bé els enviaments de cartes són més excepcionals, un cop he començat a parlar amb els diferents programes ens hem adonat de la gran quantitat d’aquests que han rebut trucades insultants o amenaçadores. Al principi et preocupes, però al final deixes de donar-li importància i no només no ho denuncies als jutjats, sinó que ni tan sols ho comentes amb la resta dels companys”.

Una quotidianitat, però, que reconeix que no està exempta de cert perill. “És cert, si algun dia passa alguna cosa més greu lamentarem no haver-nos pres més seriosament aquest tipus d’actituds”. És per això que des de fa unes setmanes estan començant a recopilar totes les trucades amenaçadores que reben i guardar-ne els números de telèfon.