Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ahir, la dirigent del PP a Catalunya, Alícia Sánchez Camacho, va assegurar en una entrevista a RAC1 que el seu partit no té presència a TV3 i va acusar la televisió pública de manca de pluralitat. Aquesta no és la primera vegada que Sánchez Camacho fa aquest tipus d’acusacions i ja al maig passat, un article d’El Punt Avui la rebatia amb dades.

Nou mesos més tard, però, sembla que la política popular no es dóna per convençuda, així que hem acudit de nou als informes que el Consell Audiovisual de Catalunya publica mensualment sobre la presència dels diferents polítics a les ràdios i televisions amb seu a Catalunya –la mateixa font que emprava El Punt Avui– per comprovar si la tendència ha canviat en aquest temps o es manté similar.

La metodologia emprada és comparar la presència dels diferents portaveus parlamentaris catalans als informatius de TV3 amb el seu pes en escons. És obvi que la presència no és l’únic indicatiu a tenir en compte en aquestes anàlisis i que el pes parlamentari no hauria d’estar per sobre els criteris periodístics, però l’encreuament d’aquestes dades permet extreure una fotografia objectiva allunyada de consideracions més subjectives o discutibles.

Així, segons els registres del CAC dels últims sis mesos publicats –d’abril a setembre del 2014- i només tenint en compte els portaveus autonòmics, es pot veure com Artur Mas acumula 90 minuts i 28 segons d’un total de 194:21 minuts, un 46,6% de l’exposició mediàtica, quasi 10 punts per sobre del seu pes del 37% de l’arc parlamentari. Aquesta sobrerepresentació podria justificar-se pel pes de la figura presidencial.

A partir d’aquí la majoria de les altres forces parlamentàries queden per sota de la seva presència en diputats a excepció del PSC (16,9% de presència de Pere Navarro i Miquel Iceta –pel canvi de portaveu- per un 15% de diputats) i la CUP (un 3,3% d’exposició de David Fernàndez amb només un 2% de diputats).

El PP quasi clava la correlació dels dos factors, amb un 13,5% de temps dedicat a Sànchez Camacho i un 14% dels diputats. Mentre ICV i Ciutadans queden per sota (7,1% per un 10% i 4,2% per un 7% respectivament).

Finalment el gran perdedor segons aquesta metodologia seria ERC, ja que Oriol Junqueras només acapararia un 7,2% del temps total mentre el seu grup compta amb un 16% de la cambra.

Aquest estudi només té en compte el portaveu de cada grup amb presència al Parlament de Catalunya –en el cas d’ICV s’ha optat per escollir cada mes a qui tingués més presència d’entre els seus dos coportaveus- pel que cal tenir en compte que als partits d’àmbit estatal caldria sumar-hi el temps dedicat a informar de la política espanyola.

Per saber-ne més: Informe L’espiral del silenci. El procés sobiranista a les tertúlies