Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Els dies posteriors a la massacre de Charlie Hebdo, el periodista colombià José Antonio Gutiérrez va signar un article titulat “Jo no sóc Charlie” on reflexionava sobre els límits de la llibertat d’expressió i la doble vara de mesurar que sovint es té des de les societats occidentals. En referència a la famosa portada de la revista en què es feia un acudit sobre la massacre de més de mil persones a Egipte, Gutiérrez es preguntava: “Què passaria si jo ara fes una revista amb una portada amb el lema: ‘Massacre a París. Charlie Hebdo és una merda, no atura les bales’ i fes una caricatura del traspassat Jean Cabut cosit a bales amb una còpia de la revista a les mans?”.

Doncs ara Gutiérrez ja tindria la resposta: Seria detingut per apologia del terrorisme. Això és el que li ha passat, almenys, a un adolescent de 16 anys de la ciutat francesa de Nantes per fer el mateix dibuix que proposava a l’article i difondre’l pel seu perfil de Facebook. El fiscal adjunt del jutjat de menors de la ciutat va reconèixer que el jove “no tenia un perfil gihadista, sinó que no era conscient del seu gest”, però tot i així va justificar la seva detenció i posterior custòdia i la imputació per apologia del terrorisme perquè “els joves han de pensar-s’ho dues vegades abans d’actuar”.

Aquest cas no és l’únic, i tal com explica el periodista Iñigo Sáenz des del seu blog, en 20 dies hi ha hagut 117 detencions per apologia del terrorisme a l’Estat francès. Entre aquestes el còmic Dieudonné, qui sovint s’ha enfrontat a la censura i la fiscalia pel seu humor salvatge que sovint s’ha catalogat d’antisemita i filogihadista. O una nena de 14 anys, també a Nantes, que va dir a uns revisors del tramvia que era “la germana dels Kouachi i vaig a buscar els Kalashnikov”.

Com defensen la llibertat d’expressió els estadistes que van manifestar-se a París?