Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La victòria de Syriza a les eleccions gregues ha omplert les portades dels diaris de titulars catastrofistes, encara que menys dels que podria esperar-se, a banda dels sempre extrems ABC –“El populisme s’apropia de Grècia”- i La Razón –“Desgrècia”-. El País i El Mundo són menys grollers, però igualment col·loquen al plateret dels grecs tota la responsabilitat en les futures convulsions que les seves polítiques puguin generar en l’àmbit europeu. També Las Provincias –“La victòria de l’esquerra radical a Grècia convulsiona la Unió Europea”- aposta per aquesta línia.

En canvi, la premsa barcelonina –tal com havia passat en les prèvies electorals– s’ha mostrat relativament comprensiva amb els resultats electorals d’ahir i tant El Punt Avui, l’Ara i El Periódico han escollit uns titulars –Grècia “es planta”, “diu prou”, missatge a Europa”- en els que destaquen el sentiment d’afartament de la població grega per unes polítiques d’austeritat que només han comportat pobresa i patiment sense entreveure la promesa recuperació. La Vanguardia, tot i optar per un més agressiu “desafia Merkel” també evita la demonització frontal del nou govern de Tspiras.

Aquesta interpretació de les capçaleres catalanes pren encara més sentit quan es comparen les portades d’avui amb les de les anteriors eleccions gregues, quan Nova Democràcia (ND) va aconseguir guanyar per la mínima després d’una campanya carregada de tensió, amenaces i dramatisme.

Llavors, la idea central era que la victòria de ND representava un “respir” per a Europa. Aquesta paraula en concret va aparèixer, com a mínim, als titulars de Las Provincias, La Verdad, ABC, El País i La Gaceta. L’Ara va optar per un molt similar: “Grècia guanya temps”. Nombrosos subtítols van destacar la promesa alemanya de flexibilitzar les condicions del deute per alleugerir el seu cost social.

Dos anys i mig després cap d’aquests diaris es pregunta que ha fet Europa amb el seu respir –o temps- que els grecs li van donar llavors. Tampoc ningú ha fet un seguiment sobre si Alemanya i la Troika van complir la seva promesa de reduir el patiment de la majoria social grega. Ans al contrari, la percepció és que la Unió Europea no ha fet res sinó collar més i més l’economia grega fins que aquests han dit prou i ara amenacen –“avisen” en la paraula escollida per La Razón– amb el bloqueig financer si Tspiras tracta de complir el seu programa.