Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Les declaracions del tinent coronel retirat de la Guàrdia Civil, José Matas Zapata, durant anys enllaç entre els governs andorrà i espanyol, a la comissió del Parlament de Catalunya que investiga el ‘cas Pujol’ han estat demolidores.

“L’Estat espanyol estava disposat a tolerar dos bilions de pessetes d’evasió fiscal”; “Els diners pujaven a Andorra amb la mateixa facilitat amb què baixen a Espanya sucre i mantega”; “tots els països forts tenen paradisos fiscals a prop. Nosaltres teníem Andorra, que és un paradís suau”; “moltes personalitats espanyoles i catalanes portaven diners a Andorra i fins i tot era elegant dir-ho”; “el pare del rei i el mateix rei d’Espanya, Joan Carles, així com ministres del govern, han anat a Andorra, però això no vol dir que sigui per portar-hi diners”, i finalment “no sé com no coneixen això, tot i estar tan a prop d’Andorra”. Aquestes han estat algunes de les perles de Matas a la comissió recollides a les cròniques periodístiques.

Però el fet que un exalt oficial militar reveli la permissivitat de l’Estat durant anys amb una pràctica delictiva que presumptament afectaria gran part de les elits econòmiques i polítiques catalanes i espanyoles sembla no ser prou rellevat per obrir una portada de diari o informatiu. Sembla que la picabaralla política entre ERC i CiU amb motiu de la compareixença de Mas en aquesta comissió és més important. Encara que la premsa de Madrid ni tan sols ha destacat això i ha obviat totalment el tema, tot i l’interès que fins ara semblaven tenir pel cas Pujol.

De fet, al portal de 324.cat ni tan sols hi ha un vídeo amb la notícia i La Vanguardia només n’informa via teletips d’agència.

A més de la rellevància, la majoria de mitjans han preferit centrar-se en els viatges de la família Pujol a Andorra, que si bé eren l’objecte d’estudi de la comissió, queden petits davant les noves revelacions explicades per Matas.

Només han optat per canviar el focus mitjans alternatius, com la Directa o El Triangle, i l’Ara. Si bé en aquest darrer, la inclusió al titular de la frase “les fortunes catalanes eren més investigades” doni a entendre una certa discriminació entre defraudadors que esborrona la situació de blanqueig continuat i impune per part de les grans fortunes.

Més informació: El frau fiscal continua tabú