Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

“Les obres espoliades a Egipte per a finançar la jihad entraren per València” assegurava la portada de Levante d’ahir. Més subtilment, La Vanguardia introduïa la mateixa idea al primer paràgraf de la notícia: “Se sap que algunes organitzacions extremistes empren aquest tipus de mercaderia, extreta il·legalment dels països d’origen, per finançar-se”. Altres mitjans, com EFE, que si bé no estableix una relació directa, si enfoca la seva cobertura de la roda de premsa policial en parlar gairebé de forma exclusiva de l’espoli arqueològic com a via per finançar grups jihadistes.

Les notícies es refereixen a l’anomenada operació Hieràtica que ha comportat la detenció de cinc persones a Barcelona i Tortosa –i dues més a Egipte- i la intervenció de 36 peces arqueològiques que havien estat introduïdes pel port de València.

I quin és el problema? Doncs que en cap moment la Guàrdia Civil afirma que els detinguts tinguin cap vincle amb organitzacions jihadistes. És cert, però que la nota de premsa difosa pel ministeri espanyol de l’Interior pot induir a l’error, ja que inclou, juntament amb la informació del resultat de l’operació, una menció a un informe de la Unesco del passat desembre en què s’alerta de forma genèrica que grups jihadistes puguin estar-se finançant amb el tràfic de béns culturals robats. En cap cas, però, s’especifica que aquest sigui el cas dels detinguts en l’operació Hieràtica.

De fet, la nota de premsa emesa per Europol no fa cap menció a cap tipus de connexió jihadista.

Però davant la manca de dades clares per part dels cossos policials, EFE decideix resoldre-ho amb la frase “I encara que no ho van mencionar de manera expressa, tot sembla indicar que estava relacionat amb aquest finançament”.

Però no tots els mitjans han caigut en la temptació d’incrementar el sensacionalisme de la notícia. Per exemple Las Provincias, que no fa ni una sola menció al jihadisme.